След края на има ясно разписана процедура какво следва. Изборният

...
След края на има ясно разписана процедура какво следва. Изборният
Коментари Харесай

След изборите: Какво следва според Конституцията на България?


След края на има ясно написана процедура какво следва. Изборният кодекс и Конституцията предписват главните стъпки оттук насетне. Първо в петдневен период ще знаем окончателния резултат, а в следствие какъв брой са мандатите за всяка партия и кой ще ги заеме.

В едномесечен период, до 2 ноември президентът Румен Радев би трябвало да свика на първо съвещание Народното събрание. То се открива от най-възрастния народен представител, а на него се образуват и парламентарните групи.

След това стартират и консултациите и връчването на мандатите на първата по-големина, а след това - на втората и вероятно - на трета партия.

Според Изборния кодекс идващите стъпки са оповестяване на окончателния резултат и броя мандати за всяка партия. Избраните от две листи би трябвало да решат от коя от тях ще влязат. Тогава се привиква и първото съвещание.

Конституцията е планувала, до 2 ноември. Вероятно до една седмица ще бъде явен персоналният състав на Народно събрание и в седмицата по-късно президентът ще свика на първо съвещание новоизбраното 48 Народно заседание.

Юристите допълват, че интензивността има политическо, само че - не е правно значение.

След свикването на Народното събрание се образуват парламентарните групи. Едва по-късно стартират и консултациите за сформиране на държавно управление. Ако не са сполучливи, последващи избори може да има най-рано след средата на януари следващата година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР