След като Земята се затопля, защо нерядко преживяваме екстремни студове?

...
След като Земята се затопля, защо нерядко преживяваме екстремни студове?
Коментари Харесай

Мистерията на времето: Защо е толкова студено, въпреки че Земята се затопля

С лед като Земята се затопля, за какво нерядко претърпяваме рискови студове? На какво се дължат измененията в климата и по какъв начин те въздействат върху температурите, които се мерят настоящо. Примери и пояснения дава Мартин Кюблер, създател на .

Когато хората приказват за климат и околна среда, те имат поради постепенните промени в температурите в течение на дълъг интервал от време. Обикновено става дума за десетилетия или епохи, а не за ежедневните промени в прогнозите за времето.

Климатичните промени могат да са свързани с естествени процеси – да вземем за пример промени в слънчевата интензивност или изригвания на вулкани.

Прахът и газовете от най-големите вулканични детонации затъмняват частично слънчевата светлина и нерядко провокират спад в световните температури. Такъв случай е имало при изригването край връх Тамбора в Индонезия през април 1815 година. А извънредно изобилните снеговалежи в Западна Европа и Северна Америка през летните месеци на 1816 година довеждат до прословутия феномен, наименуван “годината без лято ”.

Човешката активност

Преобладаващата част от промени в международния климат в по-ново време обаче се дължат на човешките действия и метод на живот. През последните 200 години в атмосферата непрекъснато се увеличаваха отделяните нездравословни газове - главно на въглероден диоксид и метан. Причина за тях са превозът, земеделското стопанство, отоплението и други дейности на хората. Тези парникови газове задържат топлината и последователно затоплят цялата планета.

Изследователите на климата учат по какъв начин повишаващите се излъчвания от нездравословни газове, създавани от използването на изкопаемите горива (като нефт, газ и въглища), са свързани с повишението на температурите и честите рискови метеорологични феномени по света. Неотдавнашни разбори на Световната метеорологична организация и Службата на Европейски Съюз за битка с изменението на климата " Коперник " демонстрират, че 2023 година е била най-горещата година, откогато се вършат измервания в света.

Как климатичните промени въздействат на температурните съмнения?

Конгломератът от научни организации World Weather Attribution (WWA) употребява действителни данни и климатични модели, с цел да пресметна връзката сред изменението на климата и рисковите метеорологични феномени по света. Изследователите са проучили повече от дузина бедствия през 2023 година. Това им оказа помощ да покажат по какъв начин излъчванията, създавани от изкопаеми горива, които през 2023 година доближиха рекордно високи стойности, трансформират бурите, сушите, горските пожари и горещите талази във все по-смъртоносни и разрушителни феномени.

Рекордно дългият сезон на горски пожари в Канада през предходната година да вземем за пример унищожи повече от 18 милиона хектара гори - територия с размера на Сирия. Изследванията на учените демонстрират, че горещините и засушаванията, които водят до сходни пожари, са минимум два пъти по-вероятни при настоящето стопляне на Земята, в сравнение с, в случай че то не съществуваше.

Учените също показват, че изменението на климата е нараснало интензивността на проливните дъждове в Либия през септември с до 50%. Това докара до пагубни наводнения, при които починаха повече от 3400 души.

Екстремни студове

Въпреки че междинната температура на Земята се е повишила, на доста места по света към момента има и рискови студове. Това обаче също е част от климатичните промени. Заради световното стопляне въздушните течения в по-високите пластове на атмосферата се трансформират. Изключително студеното време в Европа и Северна Америка става все по-вероятно, защото полярният ураган - студените ветрове, които бушуват към Северния полюс, изчезва, а  в същото време въздушните течения отслабват. И двете са повлияни от стоплянето на Арктика.

Струйните въздушни течения (познати и с британското им име: джетстрийм) са доста мощни ветрове, които обикалят Земята на огромни височини. Ако този развой бъде нарушен, топлият тропически въздух и студените полярни ветрове могат да си разменят местата, предизвиквайки извънредно топло време или ледени и снежни стихии на хиляди километри от тях.

Защо са толкоз значими измененията в климата?

Според изчисленията на Организация на обединените нации при настоящето нарастване на излъчванията на парникови газове до 2100 година температурите ще се покачат с до 2,9 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища. Температурата на сушата към този момент се е повишила с 1,4 градуса по Целзий, което ще има извънредно огромни последствия за климата.

Дори да живеем в част от света, където последствията от изменението на климата не са толкоз рискови, въпреки всичко ще бъдем наранени. Засилената миграция, по-високите цени на храните и общата световна неустойчивост вървят ръка за ръка със стоплянето на планетата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР