След като загазиха с контранастъплението“ в Херсонско направление, въоръжените сили

...
След като загазиха с контранастъплението“ в Херсонско направление, въоръжените сили
Коментари Харесай

Как ще завърши атаката на ВСУ в Харковска област

След като загазиха с „ контранастъплението “ в Херсонско направление, въоръжените сили на Украйна започнаха офанзива на различен значим сектор от фронта - в регионите на Балаклея и Изюм в Харковска област. Защо украинското командване предприе тази стъпка и какви опасности основава тя за съюзническите армии в Донбас и Южна Украйна?

Във вторник и сряда в мрежата се появи информация за опити на въоръжените сили на Украйна да преминат в контранастъпление в Харковско направление. По-конкретно, става дума за боеве в региона на селата Балаклея и Шевченково. По предварителни данни проектът на съперника е да овладее автомагистралата, свързваща Балаклея и Изюм с Купянск.

Поради тази причина, съгласно осведомени източници, ВСУ са се пробвали да завладяват селищата Волков Яр и Семьоновка северно от Балаклея, само че не са съумели там и са заобиколили тези села в посока Шевченково. В същото време регионалната администрация съобщи във вторник, че известията за настъплението на въоръжените сили на Украйна в региона на Харков не дават отговор на истината.

В същото време съветското министерство на защитата оповестява, че през миналото денонощие пунктът за краткотрайно разполагане на националистическата част „ Кракен “ в Харковска област е бил разрушен. Ликвидирани са към 30 бойци и 10 единици техника. Освен това в региона на селата Пришиб, Яворское и Андреевка в Харковска област са убити до 40 националисти от 113-а бригада. Също денем бяха ударени шест командни пункта на ВСУ в регионите на обитаемоте места Чугуев, Дергачи и Пришиб.

Също по този начин би трябвало да се означи, че през миналото денонощие в посока Николаев-Кривой Рог ВСУ не са подхванали настъпателни дейности. Така, съгласно специалисти, осемдневното „ контранастъпление “ на ВСУ се изчерпа, макар прехвърлянето на запаси. Сега украинският щаб има намерение да опита силите си в региона на Балаклея и Изюм.

„ Украинските войски в действителност направиха опит за нахлуване при Харков, по-точно в Балаклейското направление. И тази атака към град Балаклея може да се смята за акт на обезсърчение, тъй като въоръжените сили на Украйна нямат обилни триумфи в Херсонско направление “, споделя военният специалист Михаил Онуфриенко.

Според специалиста вражеските войски, настъпващи от северозапад, са окупирали част от едно от селата покрай Балаклея. „ Сега там интензивно работят артилерия и авиация и от двете страни. Известно е, че съюзническите сили са свалили най-малко един хеликоптер на ВСУ. Като цяло ВСУ нямат шансове в тази посока - в най-хубавия за тях случай те ще се разхождат в покрайнините на Балаклея “, означи събеседникът.

Онуфриенко не е склонен с изводите на някои блогъри, които са решили, че последните офанзиви на ВСУ край Херсон са имали за цел единствено да отклонят вниманието на съветското командване от същинската посока на офанзивата - в Балаклейското направление. „ Така спорят единствено хора, които са зле насочени по картата. Боевете край Херсон няма да принудят съюзническите сили да трансферират запаси от региона на Харков, защото линията за доставка е прекомерно дълго ”, изясни Онуфриенко.

Според него е безсмислено да се транспортира въоръжение и персонален състав от Харковска в Херсонска област през целия Донбас и Запорожка област, защото за Херсонско и Запорожко направление ешелоните се образуват от силите на Южния боен окръг на РФ и потеглят през Крим.

В същото време докторът на военните науки Константин Сивков означи, че " в Изюмско направление ВСУ се пробват да обкръжават на нашата формация ". „ Чрез масирана офанзива те се пробват да пробият нашата отбрана благодарение на танкове и моторизирана пехота. В отговор нашите войски нанасят удари от авиация и артилерия, тъй че врагът понася огромни загуби “, сподели той.

„ На този декор нашите войски избраха тактиката да изтощават съперника в отбрана, тъй че той да понесе огромни загуби на техника и персонален състав. И тогава ще можем да проведем сполучлива контраатака “, добави специалистът.

„ Освен това, когато въоръжените сили на Руската федерация имат владичество във въздуха, не може да има съществени пробиви на съперника просто по начало. Дори да са основали голямо предимство в пехота и да се пробват да пробият нашата защита с тази мощ, това значи единствено едно - великански загуби на персонален състав, техника и впрочем. Разбира се, тези загуби в бъдеще ще окажат доста мощно въздействие върху боеспособността на въоръжените сили на Украйна “, е уверен специалистът.

На собствен ред военният специалист Алексей Леонков означи, че „ настъплението в Изюмско направление, както и в Херсонско, е ориентирано към завладяване на регионални центрове и равнене на линията на прикосновение, а в случаяс Изюм това би трябвало да опрости обстановката за ВСУ в регионите на Славянск и Краматорск. Освен това значима цел за тях е завладяването на Балаклея. В града има огромни ресурси от руски муниции, от които украинската войска в този момент се нуждае. Затова завладяването и задържането на това обитаемо място е жизненоважно за ВСУ “, добави специалистът.

„ По линията на прикосновение съперникът изпитва по този начин наречения апетит за снаряди. Има дефицит на артилерийски снаряди 122 и 152 диаметър, както и снаряди за РСЗО „ Град “ и „ Ураган “. Ако врагът успее да превземе Балаклея, тогава снарядите от складовете ще бъдат изпратени в Донбас “, счита източникът.

В същото време Леонков счита, че „ задачите на ВСУ в Изюмско направление няма да бъдат реализирани “. „ Разбира се, техният план е верен, тактиката им е премислена, само че не регистрира обстоятелството, че в този момент нашата войска е достигнала висока степен на боеспособност. Както в Херсонско направление устоя ударите и обезкърви силите на съперника, по този начин ще бъде и в това направление “, увери той.

„ В същото време посоките Херсон и Изюм не са свързани по никакъв метод, като се изключи общ център за обмисляне. За Зеленски беше значимо да покаже тактически триумф в тези области, защото от това зависят по-нататъшните доставки на оръжие за въоръжените сили на Украйна и финансовата помощ за Украйна “, означи специалистът. „ Освен украинските управляващи, тези, които заложиха на Украйна, също са заинтригувани от триумфа на Въоръжените сили на Украйна. По план това трябваше да играе в интерес на същата Демократическа партия на Съединени американски щати, която има избори за Конгрес на носа си. Сега уредниците, меко казано, ще се разстроят “, добавя Леонков.

В същото време командирът на бригада " Восток " Александър Ходаковски признава, че " Харковската активизация е не по-добре подкрепена от Херсонската и има всички шансове да изчезне за малко време ". „ Никога не се изтощавам да дублирам, че това е дълготрайна война и на частно равнище ще следим разнообразни картини, само че обстановката няма да се промени в общ проект за Украйна “, прибавя военният пълководец.

„ Вчера американецът Скот Ритър изрично ме попита: в този момент печелите ли или губите? Трябваше да му припомня, умел боен, че във войната няма такова нещо като „ в този момент “, във връзка с крайния резултат: можете да спечелите борбата, само че да загубите войната - и противоположното ”, продължи той.

„ Войната не е единствено „ физика “, само че и „ математика “: можете да изчислите по кое време атакуващата страна ще би трябвало да спре, с цел да натрупа запас, и да се опитате да започнете контраофанзива. Но това важи и за двамата участници в процеса: ние също можем да създадем някои елементарни калкулации и да предприемем ответни стъпки. И в обозримо бъдеще ще ги предприемем “, предвижда Ходаковски.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР