След като вчера цената на борсовия ток достигна пореден рекорд

...
След като вчера цената на борсовия ток достигна пореден рекорд
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката отговаря какво предлага заради високите енергийни цени

След като през вчерашния ден цената на борсовия ток доближи следващ връх от съвсем 700 лева на мегаватчас, през днешния ден отрасловото Министерство на енергетиката се планува да отговори на настоящи въпроси в бранша. Очаква са това да са насоки за възможните ограничения против високите цени и по-конкретно помощи за засегнатите бизнеси. От една страна това е промишлеността, която е огромен енергиен консуматор, а скъпата електрическа енергия води до по-високи цени на продукцията й.

От друга страна това са електроразпределителните сдружения, които купуват силата си за софтуерни загуби от борсата. След налагането на мораториума те подсетиха, че заплащат за горивата и софтуерните си загуби по пазарни цени, а осъществят приходите им са по контролирани цени, които в този момент няма да бъдат изменени откакто Народното събрание на покачването до края на март. Обявиха и че това на услугите им и ще ги лиши от ликвидност.

Междувременно в изявление през уикенда, че мораторимуът може да отпадне по-рано от гласуваното и ще има нова формула за подкрепяне на бизнеса. Досега огромните енергийни консуматори получиха помощ от 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември, само че за декември нищо не е планувано. Парите пристигнаха от свръхпечалбата на производителя АЕЦ " Козлодуй ". И при новите ограничения се чака парите за помощта да дойдат от същия източник. Вероятно на съвещанието на кабинета в сряда ще има съответно решение.

Вицепремиерът и министър на стопанската система, че поддържа мораториума, само че ще предложи насрещни ограничения на страдащите от него бизнеси. След среща с нея представители на индустриалния бранш обявиха, че предлага низък предел на помощта от 150 лева на мегаватчас - каквато би била контролираната цена на тока в този момент, само че да няма горен, тъй като не е известно дали постигнатите сега 700 лева ще останат най-високата стойност или тя ще бъде преодоляна в идващите месеци.

Борсовите цени на тока потеглиха стремително нагоре от лятото поради повишаването на природния газ, който е главен източник за произвеждане на ток в Европа. В България е доста невисок делът на този ток, само че борсовата цена на електрическата енергия е в синхрон с тази в Европейски Съюз. Заради изостаналата либерализация на електроенергийния пазар в България пък сега единствено битовите консуматори купуват ток на контролирани цени, което разреши до момента да останат незасегнати от повишаването, което застигна потребителите във всички останали енергийни цени. В това време обаче някои икономисти считат, че токът за бита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР