След като вчера премиерът Кирил Петков бе подложен на натиск

...
След като вчера премиерът Кирил Петков бе подложен на натиск
Коментари Харесай

Невероятен натиск за Северна Македония

След като през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков бе подложен на напън от помощник-държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид да вдигнем българското несъгласие за пускане на договарянията със Северна Македония и Албания за пълноправно участие в Европейски Съюз, през днешния ден втора бухалка му стовари европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи.

В рамките на диалога министър председателят Кирил Петков показал, че България и отсега нататък ще продължава да има дейна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа. Не споделил бил нито „не“, нито „да“.

Двете срещи стават на фона на незабавно признати от Европейския парламент два отчета, в които се прави оценка напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя към участие в Европейски Съюз.

Документите са гласувани тази заран.

Парламентът насочва искане към Съвета да стартира публично договаряния за присъединение с тези две страни, като отбелязва геостратегическия подтекст на връзките с Русия и нейната експанзия против Украйна. Членовете на Екологичен потенциал приканват Европейски Съюз да направи сериозна оценка на исторически значимите последствия за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни извършиха изискванията, сложени от Европейския съвет, и реализираха устойчиви резултати, Съветът не съумя да стартира договаряния за присъединение с тях, споделят евродепутатите. Това е подкопало публичното отношение към Европейски Съюз и съставлява сериозна заплаха за политиката на разширение като цяло, се показва в отчета. Евродепутатите предизвикват България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор настрана от процеса на присъединяване на Северна Македония.

Албания – благонадежден и зает стратегически сътрудник

Членовете на Екологичен потенциал правят оценка високо стратегическата ориентировка на Албания и нейната непоколебима ангажираност към европейската интеграция и показват ясната си поддръжка за демократичните промени в страната и устрема й към участие в Европейски Съюз. Те приканват Албания да продължи и да усили напъните си за по-ефективно действие на правосъдната система, за подсилване на демокрацията, върховенството на закона и стопанската система. Тя би трябвало също по този начин да даде повече права на гражданското общество, да се бори с корупцията и проведената престъпност, да подсигурява свободата на медиите и да подсигурява отбраната на правата на малцинствата, в това число на общността на ЛГБТИК.

Докладчикът на Екологичен потенциал за Албания Изабел Сантуш (С&Д, Португалия) съобщи: „Албания остава изцяло благонадежден и зает стратегически сътрудник. Тя продължава да напредва с главните промени, свързани с Европейски Съюз, и извършва и поддържа изискванията за започване на договаряния за присъединение. Справедливо е Съветът най-сетне да се съгласи да стартира дълго отлаганите договаряния с Албания, не на последно място в изискванията на възходящи геостратегически провокации.“

Докладът беше признат с 519 гласа „за“, 52 гласа „против“ и 28 гласа „въздържал се“.

Северна Македония – Най-добрият резултат от демократичния преход в района на Западните Балкани

Парламентът прави оценка високо непрекъснатите старания на Северна Македония за подсилване на върховенството на закона, независимостта на правосъдната система и правата на малцинствата, битката с корупцията и проведената престъпност, промяната на обществената администрация и укрепването на свободата на медиите. В отчета се означават и рисковете от възходящата икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия и се предизвестява, че зависимостта от капиталови заеми, финансирани от Китай, усилва уязвимостта на района.

В отчета също се приканва за историческо помиряване въз основа на избраната обща история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Северна Македония.

Докладчикът Илхан Кючюк (Renew, България) съобщи: „Северна Македония показва най-хубавите резултати в региона на демократичния преход в целия район на Западните Балкани и е в цялостно сходство с външната политика на Европейски Съюз в изискванията на съветската експанзия против Украйна. Като се има поради по-широкият геостратегически подтекст и това, че страната реализира устойчиви резултати, ние призоваваме за публично започване на от дълго време закъснелите договаряния за присъединение. Приветствам позитивния ангажимент за решение на неуредените двустранни въпроси и приканвам България и Северна Македония неотложно да намерят взаимно задоволително решение.“

Докладът беше признат с 508 гласа „за“, 56 гласа „против“ и 35 гласа „въздържал се“.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР