След като вчера Комисията за енергийно и водно регулиране .,

...
След като вчера Комисията за енергийно и водно регулиране .,
Коментари Харесай

ВЕИ секторът: КЕВР може да счупи енергийния пазар с прибързани решения

След като през вчерашния ден Комисията за енергийно и водно контролиране., през днешния ден към този момент тематиката придобива политически нюанс. Освен, че новата власт дава поръчки за прекъсване на предстоящото повишаване на тока за бита, Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ), Българска фотоволтаична асоциация (БФА) и Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) изпратиха до премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов писмо, в което споделят, че регулаторът заплашва свободния пазар и решенията му може да докара до банкрути в бранша, както и в допълнение повишение на цените на тока.

Повод за терзанията е, че КЕВР възнамерява да усили с съвсем 147% на цените на силата от ВЕИ, като отстрани наградите за съвсем всички производители. Това или ще докара до банкрути или до внезапно повишение и на цените на крайните клиенти, поради преустановяване на дълготрайните контракти - стъпка, която ВЕИ производителите ще би трябвало да подхващат, в случай че желаят да оцелеят.

Друг риск е новата порция отрицателен имидж за България като страна, която непрекъснато трансформира разпоредбите за вложителите.

Организациите показват, че през предходния ценови интервал 01.07.2019 година - 30.06.2020 година, когато поради ковид цената на електрическата енергия се срина, КЕВР не предприе дейности, макар отрицателните последици за избрани участници на пазара.
Реклама
" Предвид високата волатилност на пазара на електрическа енергия и опцията да се обърне наклонността до пролетта на 2022 година, считаме че рационалният метод е да се изчака приключването на ценовия интервал, да се оценят резултатите и на здрава пазарна основа и намалени цени на електроенергийните пазари да се структурира новото ценово решение ", написа в писмото. Периодът завършва публично на 30 юни следващата година.

Друго предложение е да се трансформират цените единствено на тези, които са осъществили свръх доход.
Ефект върху производителите
Според трите организации, плануваните от КЕВР промени заплашват самото действие на свободния пазар и биха довели до вълнообразно преустановяване на редица настоящи контракти за изкупуване на сила от ВЕИ, начисляване на големи неустойки и затова банкрути при производители и търговци на електрическа енергия.

Основната причина по тази причина е, че основна част от електрическата енергия от ВЕИ към този момент е продадена по дълготрайни едногодишни контракти на цени близки до избраните от КЕВР през месец юли 2021-а. Тези контракти са с търговци и крайни клиенти.
Реклама
От своя страна търговците са хеджирали количествата ВЕИ сила също по дълготрайни контракти с закрепени цени към крайни клиенти, енергийни тържища или други търговци. " Затова смяна на прогнозната пазарна цена за ВЕИ производители би довела до искане за предоговаряне на цените по тези дълготрайни контракти по цялата верига производител, търговец, консуматор, което е невероятно поради клаузите в подписаните контракти, които не плануват опция за предоговаряне. Следователно ВЕИ производителите ще изпаднат в обстановка, в която или няма да могат да обслужват заемите си поради доста занижените доходи от намалените награди, които ще получават, или ще спрат да извършват подписаните контракти ", се споделя в позицията на трите организации.

Те оферират да се подходи диференцирано и да се трансформират цените единствено при производителите, които в действителност са осъществили свръх доход от продажбата на силата си на свободния пазар, а не са сключили дълготрайни контракти. Свръх доход се образува, когато се надвиши доста избраната в договорите норма на възвращаемост. Данните за това са налични във Фонда " Сигурност на електроенергийната система ".
Ефектите за търговците
" Възможностите на търговците на електрическа енергия да трансформират контрактуваната дълготрайна цена за изкупуване на силата от ВЕИ са оскъдни ", настояват от АТЕБ. В тази връзка се усилва рискът от предварително преустановяване на контракти за изкупуване от страна на производители, което води в допълнение до:

Генериране на обилни разноски и загуби при търговците от покупка на сила от борсата (на цени доста над контрактуваните за продажба), с цел да извършват контрактуваните количества за продажба на електроенергия; Висок риск от несъбиране на вземанията и неустойките от ВЕИ производителите; - Сериозни ликвидни и финансови усложнения, неспособност да обезпечават финансово лицензионната си дейност; Риск от фалити/отстраняване от пазара на търговци; Прехвърляне на клиентите на отстранени от пазара търговци на снабдител от последна инстанция и други
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят 3 Отбрана 1 Свят 2 Свят 3 Данъци и обезпечаване 1 Отбрана 2 Свят 3 Право Реклама Ефекти за България като капиталова дестинация
През последните 2-3 години има възходящ интерес от огромни интернационалните вложители за развиване на нови ВЕИ планове в България и трендовете са това да продължи. Секторът към този момент притегли интернационалните вложители като MET, KEG AL, 3 Seas Investment Initiative, както и доста български вложители.

Според организациите, нормално вземането на капиталово решение се базира на избрани упования за развиването на пазара, настоящата законова и регулаторна рамка и господство на закона. Сега обаче всичко това наподобява под въпрос в българската реалност.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР