След като Вашингтон потвърди изпращането на ракетни системиМосква предупреди за

...
След като Вашингтон потвърди изпращането на ракетни системиМосква предупреди за
Коментари Харесай

Берлин доставя модерна ПВО на Киев

След като Вашингтон удостовери изпращането на ракетни системи
Москва предизвести за риск от необратима ескалация

Съединени американски щати ще се бият до последния украинец

Германия, подложена на критика от Киев за лимитираните си доставки на оръжия, ще достави усъвършенствана система за противовъздушна защита, способна да “защити огромен град от съветски нападения”, разгласи канцлерът Олаф Шолц в сряда, представен от Агенция Франс Прес.

“Германското държавно управление реши да даде най-модерната система за противовъздушна защита, налична за Германия, системата Iris-T”, Шолц пред Бундестага. Тази система “ще разреши на Украйна да отбрани цялостен огромен град от съветски въздушни удари”, аргументира се немският водач, твърдейки, че страната му ще “изпрати повече оръжия” в Киев. Тази система за противовъздушна защита е създадена от немския оръжеен производител Diehl.

Германия ще достави и радарна система, способна да засича артилерийските единици на съперника, добави той. Берлин продължава и косвените си доставки през други европейски страни. Германия реализира неотдавна съглашение с Гърция Атина да изпрати военни транспортни средства от руската ера в Украйна в подмяна на по-модерна ризница, предоставена от Берлин. Германия към този момент беше сключила сходна договорка с Чешката република за подкрепяне на доставките на оръжие за Украйна и сега договаря за договорка с Полша, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Новината от Берлин пристигна часове откакто американският ежедневник “Ню Йорк Таймс” излезе с обява от името на президента Джо Байдън, в която публично твърди, че Съединени американски щати “ще дават на украинците по-модерни ракетни системи и муниции, които ще им разрешат да поразяват по-точно основни цели на бойното поле в Украйна”. Съобщението се отнася до Himars, мобилна система за изстрелване на ракети - инсталирана върху леко бронирани машини - която може да изстрелва голям брой ракети по едно и също време.

Кремъл незабавно упрекна Вашингтон, че “хвърли масло в огъня” след известието за доставка на американски ракетни системи в Киев за отбиване на съветската атака в Украйна. “Линията на Съединени американски щати е да се бият с Русия до последния украинец. Подобни доставки не предизвикват украинските водачи да желаят възобновяване на мирните преговори”, съобщи представителят на съветското президентство Дмитрий Песков.

“Всяка доставка на оръжие усилва риска от сходно развитие”, сподели за РИА “Новости” съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.



Москва предложи орден за заслуги на фамилията
Синът на Зеленски му дава военни препоръки


Според майка му, Кирил Зеленски (в скута на татко си) е “военен специалист, с който можете да говорите с месеци”.

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски, Елена, сподели, че деветгодишният им наследник Кирил дава препоръки на татко си по военни въпроси. Това оповестява английският таблоид “Дейли Мейл”.

Според Елена Зеленска, детето споделя на президента на Украйна какво съоръжение, съгласно него, би трябвало да бъде закупено - танкове, самолети или дронове, и прави оценка качеството на задграничната помощ - споделя кои страни оказват помощ добре на Украйна и кои са “лоши”.

Зеленска назовава пред английското издание сина си “военен специалист, с който можете да говорите с месеци”.

Официалният представител на съветското министерство на външните работи Мария Захарова разяснява обявата с думите, че цялото семейство на украински президент заслужават медали за заслуги.

“Това си заслужава медал за заслуги. Даже два: за сина и за брачната половинка. Не, даже три. И един за “Дейли Мейл”, написа Захарова в формалния си профил в обществената мрежа “Телеграм”.

След оповестените от Европейски Съюз наказателни ограничения
Русия към този момент работи против резултата от ембаргото


“Има преориентация (на съветската икономика), която ще ни разреши да сведем до най-малко отрицателните последици”, сподели представителят на съветския президент Дмитрий Песков.

Русия към този момент подхваща ограничения, които ще “минимизират” въздействието на ембаргото върху съветския нефт, оповестено от Европейския съюз за да накаже Москва за офанзивата ѝ в Украйна, съобщи Кремъл в сряда. “Тези наказания ще имат негативно влияние за Европа, за нас и за целия международен енергиен пазар. Но има преориентация (на съветската икономика), която ще ни разреши да сведем до най-малко отрицателните последици”, сподели пред кореспонденти представителят на съветския президент Дмитрий Песков, цитират от международните организации.

Лидерите на Европейския съюз реализираха съглашение в понеделник, което би трябвало да разреши фрапантно понижаване на вноса на съветски нефт до края на годината. По този метод Брюксел се надява да лиши Русия от значим източник на доходи за финансиране на офанзивата ѝ в Украйна.

Тази мярка е част от шести пакет от наказания, признат от Европейски Съюз, който планува също изключване на три съветски банки от интернационалната финансова система “Суифт”, в това число Сбербанк, водещата банкова институция в страната, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Русия до момента постоянно е омаловажавала обсега на икономическите наказания, подхванати от началото на войната в Украйна от западните страни. Ефектът от глобите обаче стартира да се усеща, изключително с ускоряването на инфлацията и доста икономисти считат, че обстановката ще се утежни през идващите месеци, разяснява Агенция Франс Прес.
Крим не беше даден на Украйна от Хрушчов
Решението е взето от “наследника” на Сталин Маленков



Пристанището на Севастопол е от стратегическо значение за Черноморския флот на Русия.

Александър Илин

Точно преди 65 години, на 19 февруари, се случи събитие, което не оказа значително въздействие върху обществено-политическия живот на Съветския съюз, само че в последна сметка се трансформира в бомба със закъснител за идващите генерации.

На този ден през 1954 година въз основа на декрет на Президиума на Върховния съвет се прави прехвърлянето на Кримската област от РСФСР към Украинската ССР. Необходимостта от тази стъпка се изяснява с “общността на стопанската система, териториалната непосредственост и тесните стопански и културни връзки сред Кримския район и Украинската ССР”.

Тогава никой не можеше да си намерения, че след по-малко от 40 години Съюз на съветските социалистически републики към този момент няма да бъде, а Русия ще загуби едно от главните пристанища със стратегическо значение и ще наеме военноморска база, искайки “доброто” на Киев. И тогава ще се случат събития, вследствие на които Крим ще стане част от Русия и ще стартира война в Донбас, разделяща руснаците и украинците на два лагера.

Никита Хрушчов, за който се твърди, че е дал Крим на Украйна, от дълго време е упрекван за всички неприятности. Въпреки това, доста историци настояват, че в действителност главната роля при вземането на това решение е изиграна от Георги Маленков, Клим Ворошилов и Лазар Каганович, които тогава са имали по-голямо въздействие от Никита Сергеевич. До този миг Сталин е умрял единствено преди година, оставаха още две години до триумфалния ХХ конгрес на Хрушчов и ръководителят на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики, гореспоменатият Маленков, можеше да заеме мястото на Сталин.

Според друга позиция Крим е трансфериран към Украинската ССР по персонална самодейност на Хрушчов. А повода може да бъде както опит за привличане на поддръжката на украинската номенклатура в битката за власт с Маленков, по този начин и желанието да бъде оправдан за образуване на всеобщи репресии в Украйна през 30-те години на предишния век.

На 1 октомври 1991 година Президиумът на Върховния съвет на Крим афишира, че полуостровът е трансфериран на Украйна през 1954 година “без да се вземе поради мнението на хората” и предлага да се анулира указът и по-късно да се организира референдум.

Окончателното решение за обжалване пред президента на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов по този въпрос обаче по този начин и не беше взето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР