След като умира през далечната 1601 г. Тихо Брахе може

...
След като умира през далечната 1601 г. Тихо Брахе може
Коментари Харесай

Тихо Брахе – датският астроном, който разчупи 2000-годишната теория за космоса

След като умира през далечната 1601 година Тихо Брахе може да напусне света като един от най-влиятелните математици за времето си, съпроводен с трофеи като алхимик и един от изключително авторитетните хора в науката. Прекарва времето си в проучването на звездите и проучването на хиляди обекти, освен това във време, когато термини като супер нова и телескопи, към момента не съществуват. Прекарва време в отменяне на хипотезата на Аристотел за не изменящите се се галактически обекти и слага основата на науката за придвижване на планетите, която по-късно ще се преглежда от Кеплер.

Датчанинът съумява да остане в историята с най-различни открития и задоволително странности. Когато се стигне до научните тематики, Тихо може да прибегне до принуждение и затова губи голяма част от носа си, до момента в който се бори с различен математик. Понеже обстоятелствата не били задоволителни, господата решили да употребяват насилието като последна мярка за решение на проблеми и явно това правило добра работа. Нека не забравяме, че при започване на XVII век, науката не е можела да потвърди доста, затова побеждава единствено оня, който може да потвърди всичко.

Тихо обаче има и други забавни странности. Живеел на частен остров в особено създаден палат, приспособен за всички типове неканени посетители. Всяка стая имала своите секрети и можела да отстрани враговете, за които можем единствено да подозираме, че не са били малко. Неговите почитатели и фенове в науката също не разочаровали – Брахе разполага с войска от астрономи, които да защищават тайните и да се разправят с критиците. Най-важното е, че тъмницата на пандиза се употребила от всеки, който успее да вдигне пръст и да го осъди, затова гости не липсвали.

 Tycho-Brahe-Mural-Quadrant

Снимка: By Unknown author – Engraving from the book: Tycho Brahe (1598), Astronomiae instauratae mechanica, Wandsbeck. Downloaded from the online exhibition at the Royal Library; stitching by Axel Boldt, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19389032

Домашният любим на този академик бил лос с особена глътка към алкохола. На всяко празненство животното трябвало да бъде добре почерпено. Компания на лосът предписание и малко джудже, което живеело под масата на трапезарията. Неговата задача също била да забавлява гостите. По всичко проличава, че датчанинът може да се счита за следващият вманиачен и състоятелен човек, само че има една огромна детайлност, това е индивидът, който с просто око съумява да пресметна траекторията и придвижването на към 700 звезди. Тихо може умерено да се счита за олицетворението на злите гении, които през днешния ден се показват в приказки и филми, лудостта му е подчертана, само че към нея не би трябвало да забравяме, че има задоволително достижения, които по-късно служат като насочна точка за доста други учени.

Като член на датско благородно семейство, от бъдещия дребен Тихо се чакат съществени каузи. Чичо му го отвлича на 2-годишна възраст, откакто е останал без деца. Същият човек по-късно ще бъде запомнен като оня, който скача в Балтийско море, с цел да избави краля на Дания. След случая, двамата братя най-сетне доближават до мечтаното помирение по отношение на кражбата на първородната рожба. Тихо е даде за развъждане при чичото, до момента в който не доближава 13-годишна възраст и не отпътува в университета в Копенхаген, а по-късно и в Лайпциг. Като член на аристократично общество, Брахе трябвало да изследва науки като право и изкуство на войната, към това се прибавят математика и пресмятане на налози, с цел да може по-късно да таксува вярно простолюдието.

Именно точните науки разпалват главните пристрастености и го водят в ръцете на астрономията, което от своя страна се оказва най-голямото предизвикателство, което е срещал. Закупува всичката литература, която може да открие по това време, залага на Птолемей, Аристотел и Коперник, а през 1563 година употребява свои лични принадлежности, с цел да следи Сатурн и Юпитер, които минават един до различен. Изненадва се от обстоятелството, че изчисленията на Коперник и Птолемей се оказват изключително неверни в своите лични проучвания. След като остава отчаян от въпросните гении, Тихо стартира да поправя грешките им и самичък да се занимава с придвижванията на космоса. Така стартира началото на датската астрономия – с грешката на Коперник и неговите почитатели. Този академик има вяра до последно, че е един от най-умните хора, ходил по тази  земя и рецензиите просто нямат място.

Ето за какво по време на една немска женитба, благородникът влиза в спор немски математик по отношение на тригонометричните функционалности, откакто двамата не стигат до рационално умозаключение, дуелът е реалност. Нещо по-забавно е фактът, че до момента в който двамата се дуелирали и размахвали шпаги, не спирали да цитират своите лични теории по отношение на точната просвета. Що се отнася до останалите посетители, те били очаровани от зрелището и единствено разрешили борбата да продължи. За злощастие, Тихо имал един проблем – познавал доста добре математиката, само че не толкоз добре умеенето за водене на борба, което автоматизирано се отразило на лицевото му различаване. Шпагата на съперника понижила доста носа му.

 Tycho_Brahe's_Stjerneborg

Снимка: By Tycho Brahe – Tycho Brahe's observatory on Ven: Johan Blaeu, Atlas Major, Amsterdam, 1662-DET KONGELIGE BIBLIOTEK, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=573307

Понеже датчанинът имал уменията и финансите, бързо съумял да построи неестествен железен нос от злато, сребро и специфичен восък, с цел да го прикрепи назад на лицето си. До през днешния ден можем да спорим дали индивидът не е съумял да реализира и изключително достижения в пластичната хирургия. Така и не съумяваме да го забележим с това достижение, тъй като Тихо отхвърля да се рисува със своя железен нос. През 1570 година се завръща в Дания, с цел да разочарова фамилията си, откакто отхвърля да стане правосъден админ. Никой не е очаквал, че бъдещият правоприемник ще се захване с построяването на една от най-вълнуващите обсерватории в историята на Дания. Наема към 20 души, които да изградят специфична сграда, предоставена персонално от неговите чертежи. Това достижение се случва, до момента в който астрономът е едвам на 28 години. И единствено 2 години по-късно съумява да следи раждането на супернова или добре познатата „ Нова звезда “.

Наблюдава я някъде в съзвездието Касиопея. 5 години по-късно ще гледа и комета. И по този начин стига до няколко съществени изводи. Първо съумява да отхвърли концепцията на Коперник, че вселената се развива към слънцето, датчанинът е сигурен, че всичко се развива към земята. Освен това потвърждава, че звездите в никакъв случай не се трансформират и всичко оттатък луната остава съвсем вечно същото. След като съумява да потвърди всичко това, ученията публично зачертава и наблюденията на Аристотел, които отлежават съвсем 2000 години в науката. През идващите няколко години се намира в университета в Копенхаген, четейки лекции на аудиторията.

Това не е по негово предпочитание, кралят на Дания му подрежда да се включи в образованието на бъдещите учени, а в подмяна може да получи една от най-хубавите обсерватории в света – несъмнено е договорка за учения с неестествен нос. Дори има правото си да я избере на към 5-6 километровия остров покрай Копенхаген и да не позволява никой без покана. Нарича мястото „ Замъкът на Урания “ и основава 6 кули, две библиотеки, лаборатория по алхимия и висока каменна стена, с която да се защищити от любопитните погледи. По това време стартира да основава най-различни астрономически съоръжения.

Понеже се тормозил от злите погледи, ученият най-сетне решил да обърне внимание и на сигурността. До ден сегашен не е несъмнено какъв брой от тайниците му на острова са открити, тъй като всеки един от тях се задейства в специфичен ред и изисква особени знания. Понеже островът е персонално негов, всеки дръзнал да краде неговия труд, може да бъде съден и погубен персонално от него, без да се намесват датските закони – това е цената за печеленето на блестящите мозъци. Алкохолът и останалите пороци не били пропуснати. Когато се създадат нови открития, всички пирували, а джуджето Джепе излизало под масата, с цел да направи нови предсказания. Гостите напивали и лосът на острова.

 Tycho_Brahe

Снимка: By Eduard Ender (1822-1883) – http://cache.eb.com/eb/image?id=83677&rendTypeId=4 Now redirects to http://media.web.britannica.com/eb-media/77/83677-004-72A98E5A.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=822362

Животното в следствие умира откакто препива с бира и пада по стълбите, само че даже това е единствено дребна част от лудостта, която в действителност се случва в Дания. Благодарение на неговите принадлежности и точни калкулации, екипът наблюдава и разказва точните позиции на 777 звезди. Коригира закона за атмосферно отражение – до този миг никой не е подозирал, че атмосферата трансформира траекторията на светлината, а някои от математическите калкулации са извънредно точни. Едва 7 години след гибелта на Тихо, телескопът ще бъде изобретен. Когато кралят на Дания е сменен с нов правоприемник, науката изпада в недружелюбност.

Астрономът е заставен да си откри същинска работа и да напусне своята цитадела. Пътува в Европа няколко години и най-после се озовава в Прага, където служи като имперски математик в Свещената РИмска Империя на Рудолф II. Заради своите математически знания, Тихо живее в палат отвън Прага и продължава да работи върху своите лични проучвания. Не би трябвало да забравяме, че точно там взима за брачна половинка една от селските дами и с нея има 8 деца. Нито едно от тях не е прието, заради простата причина, че той е аристократ, а тя няма същото родословие.

През 1601 година след много проблеми и още повече алкохолно прекарвания, датският академик умира. Според лекарите, Тихо обичал да стои на масата и да се налива, задържайки до последно опцията да отиде до тоалетна. Вярвал доста съществено, че ще изпусне значима информация и най-после се разболял от зараза. Днес името му може да бъде намерено на мястото на един от кратерите на Луната.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР