След като цялата минала седмица мина под знака на мониторинговия

...
След като цялата минала седмица мина под знака на мониторинговия
Коментари Харесай

Бизнесът: България има напредък само по 6 от 17 препоръки на ЕК

След като цялата предходна седмица мина под знака на мониторинговия отчет на Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция, БСК също излезе с позиция в рубриката си „ Стига към този момент “ – само че основно в цифри.

От 17 направени рекомендации от Европейска комисия при започване на годината, има прогрес единствено по 6 и то главно в разработване на проектозакони, пътни карти и механизми, само че не и в действителни дейности и резултати, споделят от БСК. Всъщност Брюксел отбелязва с по-ведър звук прогрес във връзка с индикатора " Независимост на правосъдната власт " и по смяната на някои закони и кодекси, като да вземем за пример Наказателно-процесуален кодекс, само че и там има рецензия поради смяната в член 230 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), съгласно която обвинен арбитър, прокурор или следовател бива отхвърлен от служба до привършване на наказателното произвеждане.

От БСК показват, че по бюджетни разноски за публичен ред и сигурност сме водачи в Европа с 2,8% от Брутният вътрешен продукт (при приблизително 1,8% за ЕС28). Водим и по разноски за полицейски служби (1,4% от Брутният вътрешен продукт при приблизително 1% за ЕС), както и за прехрана на правосъдната система (0,7% от Брутният вътрешен продукт при приблизително 0,3% за ЕС). По прехрана на пандизите сме на междинното за Европейски Съюз равнище от 0,2% от Брутният вътрешен продукт, дружно с още 13 държави-членки (Словакия, Румъния, Унгария, Англия, Испания, Литва, Латвия, Италия, Естония, Чешка република, Франция, Швеция и Дания). Въпреки това, изследване на Евробарометър по поръчка на Европейска комисия демонстрира, че 63% от българите смятат правосъдната ни система за " доста или относително неприятна ", като в Европейски Съюз приблизително 34% мислят по този начин за правосъдната система в личната им страна. Според последните данни на социологическата организация " Алфа рисърч ", през октомври 2017 година българският съд се е употребил с утвърждението на едвам 10% от жителите, а прокуратурата – с 6%! Две-трети от българите дават отрицателна оценка и на съда, и на прокуратурата.

Според класацията на Transparency International, България е с най-нисък показател (41) на усещане за корупция (0 пункта значи корупция, овладяла всички структури, 100 пункта значи без корупция) при приблизително за Европейски Съюз показател 65. Най-ниско чувство за съществуване на корупция имат жителите на Дания (индекс 90), Финландия (89), Швеция (88) и Холандия (83).

По данни на Световната банка, загубите в България, дължащи се на кражба, обир, вандализъм и палеж, съставляват 0,7% от продажбите през 2013 година, а през 2007 година са били 0,2%.

Икономическо отражение

В класацията за тази година на Световния стопански конгрес " Глобален показател на конкурентоспособността ", България е на 49-то място измежду 137 страни, посредством само на макроикономическата непоклатимост (по този индикатор сме на 25-то място). Оттам-нататък: по положение на институциите сме на 98-мо място, по равнище на инфраструктура – 76-то място, по индикатора " Здравеопазване и начално обучение " – 68-мо място, като предходното ни класиране е 57-ми, по индикатора " Висше обучение и продължаващо образование " – 54-то място, което също е по-лошо от предишното класиране, когато сме били 46-ти (при 46-то през предходната година).

Налице е сериозен срив на вложенията като дял от Брутният вътрешен продукт – от 28,3% през 2007 година на 18,6% през 2016 година, в това число: обществените вложения са намалели от 5,2% на 2,8%, директните задгранични вложения – от 18,8% на 1,4%. Ръст е налице само при локалните частни вложения, които са се нараснали от 4,3% през 2007 година на 14,4% през 2016 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР