След като тази вечер се появи информация за нови случаи

...
След като тази вечер се появи информация за нови случаи
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за новите проби на менингококи: Не става дума за огнище на епидемичен взрив

След като довечера се появи информация за нови случаи на заразаени с менингит в 37-ма детска гад в София, където към този момент умря дете от заболяването, за " По света и у нас " специалистът проф. Тодор Кантарджиев изясни, че става дума за общо 50 позитивни проби до момента - в които са открити менингококи бактерия.



Всички са добре и са без признаци. Препоръката е за къс интервал от време да взимат антибиотик. Той е провел онлайн среща с родителите на откритите носители на бактерията.

" Това е едно събитие, постоянно за зимния интервал, изключително в детски колективи. Обикновено тези бактерии се разменят сред младежите, които заразяват по-малките си братчета и сестричета. И нормално в детски заведения или в класовете в учебните заведения се разменят такива микроби. Бяха изследвани 400 материала, от които към 10% се оказаха носители на менингококи. Работата е такава, че които са носители би трябвало в границите на кратковременен интервал, 2-3 дни, да взимат антибиотик за заличаване на микробите ", изясни за проф. Кантарджиев.

На въпрос на Българска национална телевизия от тези към 50 позитивни има ли такива със симптоматика на заболяване или всички са единствено носители, проф. Кантарджиев отговори, че никое от децата няма симптоматика. По думите му " не става дума за огнище на епидемиологичен гърмеж ". Става дума за крепко носителство - по този начин се споделя в епидемиологията, добави специалистът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР