След като талибаните затвориха университетите за жените, единствената ми надежда

...
След като талибаните затвориха университетите за жените, единствената ми надежда
Коментари Харесай

Талибаните забраниха на жените да напускат Афганистан, за да учат в Дубай

След като талибаните затвориха университетите за дамите, единствената ми вяра бе да получа стипендия, която да ми помогне да изучавам в чужбина ", сподели 20-годишната Наткай от Афганистан, представена от Би Би Си. Името на Наткай е заменено от съображения за сигурност.

Талибаните настойчиво репресират дамите, които се осмеляват да им се опълчват. Наткай споделя, че е траяла да учи, макар че шансът да учи в университет в страната е най-малък. 

Малко по-късно тя получава стипендия от емирския предприемач милиардер Шеих Калаф Ахмад ал Хабтор, с която да учи в университета в Дубай в ОАЕ. Би Би Си научи, че общо 100 дами от Афганистан са съумели да получат сходни стипендии. 

На 23 юли Наткай се сбогува със фамилията си и се насочва към летището. Скоро обаче очакванията ѝ биват попарени.

Наткай е едно от минимум 60 девойки, които са върнати от летището. Снимки, до които Би Би Си има достъп, демонстрират млади девойки с черни забрадки, които шокирани и обезверени стоят до багажа си.

Талибаните постановиха възбрана за дами, които пътуват независимо, и им разрешават да отидат в друга страна единствено в случай че са със съпрузите си или други близки родственици мъже. Дори това обаче не било задоволително.

" Три девойки, които имаха придружители, бяха в самолета ", споделя Наткай. " Служители на министерство на добродетелта и битката с пороците ги смъкнаха от самолета ", добави тя.

Университетът в Дубай и емирският предприемач потвърдиха, че девойките са били спрени на летището. Милиардерът разгласява видеообръщение на британски език в плтаформата " Екс " (бившия Туитър). В него той насочва рецензии към талибанските управляващи и споделя, че съгласно исляма мъжете и дамите са равни.

Във видеото се чува и гласът на афганистанско момиче, спряно на летището. 

" В момента сме на летището, само че за жалост държавното управление не ни разрешава да заминем за Дубай ", споделя младата афганистанка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР