След като си осигури видно място в официалната церемония за

...
След като си осигури видно място в официалната церемония за
Коментари Харесай

Елеонора Митрофанова е поканена за откриването на новия парламент

След като си обезпечи видно място в формалната гала за Деня на Съединението, съветската посланичка Елеонора Митрофанова наподобява се е сдобила с още една покана за държавно събитие. Този път става въпрос за тържественото първо съвещание на новото 48-о Народно заседание.

Това заяви във вторник в. " Сега ". По информация на изданието въпросът дали Митрофанова би трябвало да бъде поканена на съвещанието е провокирал напрежение измежду политиците в новия парламент. Те са се събрали на нормалната първа среща, която има по-скоро учредителен темперамент.

По протокол на Народното събрание е възложен лист с представители на задграничния дипломатически корпус, който по традиция се кани на всяко първо съвещание. Присъствието на Митрофанова в него обаче е провокирал спор измежду политиците.

От " Демократична България " са възразили против наличието на посланичката на Русия с причините, че тя не би трябвало да бъде канена поради нападателната война, която страната води в Украйна. Бившите им сътрудници от предходното ръководство - " Продължаваме промяната " - са приели причините, до момента в който от Българска социалистическа партия и " Възраждане " са възразили.

Позиция по въпроса не са заели от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Българския напредък " макар обясненията на Бойко Борисов, че партията му се е с евроатлантическа ориентировка. След изборите той даже предложи държавно управление, формирано точно към този принцип и поддръжката за Украйна.

Политическите разногласия обаче не са довели до нищо и въпросът с наличието на Митрофанова е останал неуреден. Заради неналичието на единогласие по него адмиистрацията на Народното събрание е решила да не се отклонява от традицията и в последна сметка съветската посланичка ще получи покана за събитието. Един от причините, който дават от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", е това, че макар войната България и Русия не са скъсали дипломатическите си връзки.

Във вторник президентът Румен Радев издаде декрет, с който свика първото съвещание на 48-ото Народно заседание за 19 октомври. Очаква се на него да участват самият държавен глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министрите от служебното държавно управление. Обикновено предложения се адресирам и към представители на дипломатическия корпус, правосъдната власт и други държавни институции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР