След като схемата за измами на зъболекаря Ивайло Петров стана

...
След като схемата за измами на зъболекаря Ивайло Петров стана
Коментари Харесай

Ето каква е била и гръцката схема на арестувания зъболекар

След като схемата за измами на зъболекаря Ивайло Петров стана публично известна, той бе арестуван в Перник. Освен в районната прокуратура в града на миньорите, тъжби против него има и в прокуратурите в София и Атина.

Каква е била схемата в Атина и за какво зъболекарят се връща у нас преди седмици?
 Усмихнат ортодонт мамил хората с импланти, взел им е хиляди Виж още
Гергана Асенова и Райчо Лютаков настояват, че са измежду излъганите от зъболекаря Ивайло Валериев Петров. Жената е дала 2000 лв. за импланти.

" Сложи ми анестезия, разряза венеца и сякаш направи процедурата. След време направих фотография и се оказа, че нямам импланти ", описа пострадалата пред Нова тв.

Райчо е излъган с 900 лв., платени за мост на щерка му, който по този начин и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

" Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал ", изясни мъжът.

Схемата в България е била искане на капаро, предоставяне на пари на ръка, без документи и промяна на адреси . Така през последните две години доктор Петров сменя 5 кабинета в София и един в Перник.  Хванаха в Перник и упрекнаха зъболекаря, обвинен за измами на десетки пациенти Виж още
В края на лятото на предходната година доктор Петров отпътува за Атина, където също работи като ортодонт. В Гърция той набира пациенти по интернет, само че употребява подправено гръцко име.

" Имаше публикация във Фейсбук от името на един различен лекар - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро ", описа Мариана Нешева.

" Твърдеше, че работи със зъботехници в България и по тази причина цените са му такива ", разясни Константин.

При персонални срещи с пациентите си в Гърция българският ортодонт употребявал презимето си и се представял като доктор Валериев.

Схемата и в Атина е сходна на тази в България.

В края на 2020 година Мариана се свързва със стоматолога, тъй като има потребност от импланти. Поставя й 4, на обща стойност 1400 евро и желае половината като капаро и то без документ.

" Поиска ми 200 евро, с цел да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега още веднъж имам болки, тъй като имплантите са поставени един до различен и не могат да се сложат зъби ", споделя Мариана.

В един миг тя схваща, че има излъгани българи и отхвърля да продължи лекуването си при доктор Валериев. Не му заплаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пенева пък търси зъболекаря, с цел да й сложи мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът желае половината като капаро. Дни по-късно, под предлог, че е в затруднена обстановка, я моли и за останалите пари.

" Дойде до у дома и му дадох още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми споделя, че ще мине през нас. Дойде и ми постави мост ", описа дамата.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И схваща, че не е изработен от материала, за който е заплатила.

" Ако бяха подписали контракт, трябваше да е разказана формата, цвета, материала, от който е направен мостът, тъй че да няма проблеми в следствие ", изясни Мария Петрова.

Пациентката си желае парите назад, само че още веднъж по познатата скица зъболекарят изчезва.

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея доктор Валериев трябвало да създаде протеза за 700 евро.

" 3 месеца ме лъга. После стартира да затваря телефона. Казват, че непрекъснато ходел по казина ", споделя дамата.

Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов.

В началото на октомври предходната година Константин се свързва със зъболекаря, тъй като се нуждае от протеза.

" Аз му споделих че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми положение ", изясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. " Цената на протезата е 350 евро ", споделя ни Константин.

Първо зъболекарят желае 50, а след два дни още 100 евро. В този миг Константин вижда постове в обществените мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си желае парите назад.

" Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира ", изясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя разнообразни адреси. Така в един миг хората, които настояват, че са били излъгани от него, губят следите му и не могат да си изискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, само че на нов адрес и под непознато име. Даже и пуснал ваучери за отстъпка в уебсайт.

След контакт лекарят твърди, че работи самичък в кабинета.

Подставено лице отива на обзор при стоматолога. Посреща пациента на вратата на кабинета, само че на вратата написа женско име.

Докторът демонстрира самообладание и внимание, прави проект за лекуване и предлага по-скъп материал. Уверява, че ще можем да платим сумата разсрочено и даже споделя, че може да ни издаде и фактура. Не желае и пари за прегледа.

След записан нов час към този момент на адреса се отива с камера, а мъжът се скрива.

След това се оказва, че лекарят е почнал да се свързва с част от пострадалите с предложение да им върне парите.

След като институциите се задействат, във вчерашния следобяд доктор Петров бе арестуван в Перник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР