След като са готови, пълнените питки се оставят да починат,

...
След като са готови, пълнените питки се оставят да починат,
Коментари Харесай

Вкусни питки с кайма и кашкавал

След като са подготвени, пълнените питки се оставят да починат, покрити с забрадка и се сервират с чаша айран или друго пиво по желание. Да ви е сладко!

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 750 г плюс за доомесване
● квас - 1 кубче прясна
● прясно мляко - 150 мл плюс 1 с.л.
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 ч.л.
● кисело мляко - 400 г
● олио - 4 с.л.
● яйца - 2 бр. плюс 2 жълтъка за намазване

За плънката


● кайма - 500 г примес
● лук - 1 глава
● чесън - 3 скилидки
● алена чушка - 1 бр
● чубрица - 1 ч.л.
● черен пипер - 1 ч.л.
● сол - щипка
● червен пипер - 1 ч.л.
● кашкавал - 150 г

Още


● черен сусам - за поръсване или други

Начин на подготвяне

Вкусни питки с кайма и кашкавал за закуска, обяд или за пикник.

В купа се затопля млякото и към него се прибавят захарта, маята и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло да се задейства. През това време брашното се изсипва в тава и в него се прави кладенче.

Чукват се яйцата, прибавя се киселото мляко, солта, олиото и към този момент шупналата квас. Започва се месене.

След като тестото леко се посъбере, се трансферира на набрашнен плот и се се продължава месенето до приемане на безпрепятствено и еластично тесто.

След като е готово, се трансферира в авансово намазана с олио и брашно купа и се оставя да втаса, до момента в който удвои размера си. През това време лукът и чесънът се обелват и се нарязват на ситно.

Чушката се почиства от семките и също се нарязва на ситно. В бездънен тиган се сгорещява малко олио и в него се запържват зеленчуците до омекване. Ако желаете можете да запържите и каймата за питките, само че тя по този начин или другояче ще премине термична обработка.

Каймата се трансферира в купа и към нея се прибавят подправките и към този момент изстиналите зеленчуци. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и също се прибавя към каймата. Всичко се обърква доста добре. След като тестото към този момент е втасало, от него се оформят топчета като размера е по ваш избор.

Тези топчета се подреждат в авансово застлана с хартия за печене тава и се оставят да си починат към 20-тина минути.

След това всяко топче се разстила като мекица и в него се поставя част от плънката. Завива се като вързопче и се оформя върху плота благодарение на дланите, тъй че да се получи идеално топче. Може да се направи и благодарение на дланите, като се държи сред двете ръце и леко се плъзга мезду тях.

Така се действа и с останалите топки. След като са подготвени, се оставят да починат още 10-тина минути. През това време фурната се загрява. В купа се разрушават двата жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.

След като дребните питки са си умряли, се намазват с жълтъците и млякото и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за към 20-25 минути, като е добре тавата да се обърне един път, с цел да се изпекат отмерено.

След като са подготвени, пълнените питки се оставят да починат, покрити с забрадка и се сервират с чаша айран или друго пиво по желание. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР