След като през последните няколко години приватизацията на държавни дружества

...
Коментари Харесай

Гърция продължава с приватизацията на енергийния си сектор

След като през последните няколко години приватизацията на държавни сдружения в Гърция беше забавила ход, единствено след месец може да се бъдат приключени две огромни такива покупко-продажби, които ще имат резултат и върху България. Стават дума за търговете за продажба на 100% от газовата компания DEPA Infrastructure и 49% от гръцкия оператор на електроразпределителна мрежа (DEDDIE), които е са покрай привършване.

Задвижването в бранша се дължи на задачата на Атина да събере 1.8 милиарда евро от продажбата на държавни активи тази година, по отношение на единствено към 50 млн. евро предходната година, като част от напъните да помогне на нежната си стопанска система да излезе от пандемията след десетилетна финансова рецесия.

Освен за тези две компании процедури вървят или са планувани още за енергийни компании като Public Power Corporation (PPC), DEPA Commerce, Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO) и the Hellenic Petroleum.
Какво се продава
В последния стадий на процеса за продажба на дяловете на DEDDIE вземат участие девет капиталови фонда, само че на процедура четири от тях са най-силните както по стойност, по този начин и по инфраструктурни вложения.

Сред любимците е CVC Capital Partners, който през последните няколко години се трансформира в един от огромните задгранични вложители в страната. Неговите съперници са First Sentier, основан в Люксембург фонд, който е профилиран в инфраструктурите и има активи от 176 милиарда $, и австралийският фонд Macquarie, който ръководи средства от към 500 милиарда $ и е най-голямата компания за ръководство на активи в инфраструктурния бранш в света. Четвъртият кандидат е американската капиталова група KKR, която управлява активи на стойност 200 милиарда $ и за пръв път е взела участие в Гърция посредством платформата за ръководство на заеми Pillarstone.

Гърция е получила две обвързващи предложения и за следената от страната мрежа за систематизиране на газ, DEPA Infrastructure. Става дума за едни от най-силните мрежови мениджъри в Европа - Italgas, третият по величина оператор на газова мрежа в Европа, и EP Investment Advisors от Чехия, която също е дейна и в Словакия, Италия, Ирландия, Англия, Франция и Швейцария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР