След като през последните дни цената на природния газ в

...
След като през последните дни цената на природния газ в
Коментари Харесай

Пожар в LNG терминал в САЩ повиши цените на газа в Европа с 15%

След като през последните дни цената на природния газ в Европа непрекъснато се намалява и стигна до най-ниските си равнища от началото на войната в Украйна - към 75-78 евро/мВтч, на 9 юни настъпи поврат. Цената на газа на най-големият европейския хъб (TTF) се повиши внезапно с 16% до най-високите равнища за месеца - 91 евро за мвТч.

Основната причина за това е огромен пожар в терминала за LNG Фрийпорт в Тексас. Въпреки че е на хиляди километри от Европа, този случай ще има съществено въздействие на газовия пазар в идващите седмици, защото ще ограничи опциите за експорт на американски полутечен газ.

Същевременно цената на българския пазар за юни се чака да бъде от преди няколко дни. То чака да бъде удобрено с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране, която през днешния ден организира намерено съвещание по въпроса.
LNG през океана
След началото на съветската инвазия в Украйна и спиранията на доставките от страна на " Газпром " към някои страни като Дания, Нидерландия, България и Полша, имаше бързо нарастване на вноса на LNG от Съединени американски щати. До известна степен това обезврежда понижените съветски доставки. Други страни като Катар и северноафриканските страни или нямат свободни количества или потенциал да обслужат търсенето.
Реклама
Според Bloomberg ¾ от целия американски експорт на LNG е отивал към Европа в първите месеци на тази година.

На един от огромните терминали за LNG в Тексас обаче e избухнал сериозен пожар, който ще промени хода на доставките в идващите седмици. Според експерти се чака 20% от износа на Съединени американски щати да пострада в идващите три седмици поради случая (терминалът изнася ⅕ от втечнения газ на страната). Като в това време Европа разчита на тези количества, с цел да запълни празните си складове след тежката зима.

Проблемът е, че при такава обстановка газът, очакван за изнасяне от Съединени американски щати, ще би трябвало мигновено да бъде върнат на американския пазар, тъй като синьото гориво няма по какъв начин да бъде съхранявано дълго време по този метод. Това пък провокира спад на цените на газовия хъб " Хенри хъб " с 6%, защото това ненужно количество незабавно ще бъде използвано там.

Същевременно един то най-големите бенефициенти на газ от Съединени американски щати - Англия означи шоков растеж в цените - с 34%, защото страната разчита главно на втечнено синьо гориво, а не на тръбен газ, както останалата част на Европа. Само преди няколко седмици Англия, цени към 10 евро на мвТч точно поради огромното текучество на LNG танкери. Там са ситуирани и два от най-големите терминала в Европа за втечняване и те имаха проблем да транзитират горивото към Европа поради неналичието на задоволително тръбопроводи- това докара до пренасищане на английския пазар.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР