След като през последната година зърнопроизводителите в България неколкократно се

...
След като през последната година зърнопроизводителите в България неколкократно се
Коментари Харесай

Производителите на олио недоволни от спрения украински внос

След като през последната година зърнопроизводителите в България неколкократно се оплакваха и даже стачкуваха против евтиния импорт на разнообразни първични материали от Украйна, които не са съобразени с всички условия на Европейски Съюз, в този момент производителите на олио са недоволни. Причината е въведената краткотрайна възбрана за импорт на украинско зърно, което през последната година те използваха, с цел да създават и изнасят олио. Това се оказа проблем за стопаните, които обясниха, че европейските условия, с които се преценяват при производството, вършат продукцията по-скъпа от украинската, която също така не се и обмитява при влизане в страната. В резултат производителите на олио не купуват български слънчоглед. Сега преработвателите на маслодаен слънчоглед се оплакват, че Министерството на земеделието не дава отговор на техните недоволства.
Яни Янев
" Предприятията са пред затваряне поради неналичието на суровина на пазарни цени, което ще рефлектира върху един цялостен бранш, националната стопанска система и обществената политика ", декларира Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, представен в известие до медиите. В него се добавя, че българските аграрни производители отхвърлят да продават слънчоглед на цени, които се дефинират от интернационалния пазар сега. Същевременно не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна като единствена опция на този стадий.
От 9 юни досега преработвателите са изпратили три писма и молби за среща с новия екип на земеделското министерство, само че не са получили отговор. Затова са пратили писмо и до премиера. Преработвателите се надяват да бъде разискван проект с държавното управление и да бъдат набелязани ограничения, които да поддържат българската маслопреработвателна промишленост в изключително отрицателната обстановка с достъпа до суровина, в която се намира, акцентира Янев.
По оценки на сдружението България в последните няколко години, надлежно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва систематичен дефицит на маслодайни култури, лично произвеждане (средна годишна продукция слънчоглед от 2 млн. тона слънчоглед годишно) поради непрестанно увеличаващия се преработвателен потенциал в страната (към момента 3,5 млн. тона годишно за маслодобив и 1 млн. тона за произвеждане на белен слънчоглед). На страната е нужен импорт на слънчоглед от порядъка на най-малко 1,5 млн. тона годишно, който поради комерсиалния баланс на региона може да пристигна в огромната си част само от Украйна, показват преработвателите.
От сектора проучват, че сега българските производители на слънчоглед не продават останалото зърно от миналогодишната годишна продукция поради високите им разноски за произвеждане през предходната акция в комбиниране с падащите цени на интернационалния пазар.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР