След като попречи на сицилианската мафия да се докопа до

...
След като попречи на сицилианската мафия да се докопа до
Коментари Харесай

Мафията търси да убие Джузепе Анточи, а той ще се бори с нея под охрана в ЕП

След като попречи на сицилианската мафия да се докопа до селскостопански фондове, Джузепе Анточи беше под полицейска протекция съвсем десетилетие. Идвайки в Европейския парламент с телохранители, той в този момент желае да стане основният първенец на Европейски Съюз против мафията.

Като президент на парка Неброди, най-големият естествен резерват в Сицилия, Джузепе Анточи се намеси, с цел да предотврати европейските селскостопански фондове да попаднат в ръцете на мафиотските кланове на италианския остров, пресичайки главен канал за финансиране на проведената престъпност.

" Не е изненадващо, че това раздруса мафията по неверния метод ", казна Анточи пред Euronews. Така той внезапно се оказа в прицела им като техен зложелател. „ Да станеш зложелател значи първо да се сблъскаш със закани. Те те предизвестяват да спреш и в случай че упорстваш, нещата ескалират. "

През май 2016 година Анточи оцеля при единствения опит за нахлуване от мафията след бомбения атентат в Капачи през 1992 година, при който бяха убити известният смел магистрат Джовани Фалконе и четирима други. Преди осем години четирима щатски служители на реда избавиха живота на Анточи в жестока престрелка. „ Върнаха ме вкъщи при жена ми и дъщерите ми “, спомня си той.

Неговата отдаденост му завоюва достойнството на офицер за заслуги на Италианската република, присъдена му от президента Серджо Матарела, който загуби брат си в ръцете на мафията.

Протоколът за отбрана на финансирането, който той сътвори, беше уголемен в цяла Сицилия. Тогавашният европейски комисар по търговията Фил Хоугън го призна за „ главен образец “ за това по какъв начин да се ангажираме с битката против проведената престъпност.

Въпреки че беше заменен като президент на парк Неброди, през февруари 2018 година, Анточи към момента е изправен пред закани от мафиотските кланове - макар че опитът за ликвидиране е несполучлив, мафията в никакъв случай не не помни.

Специалните ограничения за отбрана, под които Анточи и фамилията му би трябвало да живеят, се простират и в чужбина. Като новоизбран евродепутат всекидневието му е радикално друго от това на сътрудниците му в Брюксел.

След избирането му в Европейския парламент с популисткото Движение Пет звезди, част от групата на левицата, офисът му трябваше да бъде декориран с спомагателни детайли за сигурност. Той няма и прозорци, гледащи на открито.

Анточи в никакъв случай не е самичък в коридорите на Народното събрание. Полицейски чиновници го ескортират от самото начало, съпровождат го на срещите му и го чакат тъкмо пред стаята.

През идващите пет години той ще служи в парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, като се концентрира върху това, което познава най-добре: проведената престъпност, която той назовава „ икономическа тежест “ на Европейския съюз.

„ Вече предложих резолюция за основаване на комисия за справяне с проведената престъпност, която е била основана единствено един път до момента в Европейския парламент “, изяснява Анточи. „ Вярваме, че мафията е глобализирана и проведената престъпност участва в доста европейски страни и територии. “

Животът на Анточи и фамилията му е белязан от обилни ограничавания, принудени да живеят в непрекъснато патрулиран дом и под засилени ограничения за сигурност. Но Анточи не се съмнява, че си заслужава.

„ Можеш да умреш в кръвопролитие на мафията, както това, което съвсем се случи на мен с тези смели служители на реда “, споделя той. " Ще има възпоменания, надгробни плочи и мемориали. И това е добре, само че умираш единствено тогава и там. Въпреки това има и различен метод да умреш: да станеш заран, да се погледнеш в огледалото, да знаеш, че не си извършил дълга си, да се чувстваш замърсен и да не можеш да погледнеш дъщерите си в очите, до момента в който им казваш да живеят заслужено, без да свеждат погледа си или да извиват тил “, разсъждава той. " Това огледало те убива всеки ден. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР