След като отслаби контраофанзивата на Украйна през лятото, Русия започна

...
След като отслаби контраофанзивата на Украйна през лятото, Русия започна
Коментари Харесай

Путин засилва военния натиск върху Украйна, тъй като очаква западната подкрепа за Киев да намалее

След като отслаби контраофанзивата на Украйна през лятото, Русия стартира да събира запаси за нов стадий на войната през зимата, който предвиждаше опити за разширение на териториалните ѝ придобивки на изток и нанасяне на обилни удари по жизненоважната инфраструктура на страната, съобщи „ Associated Press “.

Руският президент Владимир Путин наподобява се надява, че непрестанният боен напън , комбиниран с изменящата се политическа динамичност на Запада и световното концентриране на вниманието върху войната сред Израел и „ Хамас “, ще изчерпи поддръжката за Украйна в съвсем двугодишната война и ще принуди Киев да отстъпи пред настояванията на Москва.

„ Що се отнася до съветското държавно управление, борбата със Запада е достигнала повратна точка. Русия е по-уверена от всеки път, а пукнатините в западната взаимност се популяризират “, разяснява в скорошен разбор Татяна Станоева , старши теоретичен помощник в Руския евразийски център „ Карнеги “.

Предложението за спомагателен пакет за помощ за Украйна сега е в задънена улица , що се отнася до Конгреса на Съединени американски щати, защото републиканците упорстват да отпущането на повече средства да се обвърже с промени в сигурността на американско-мексиканската граница, на които демократите се опълчват. Миналата седмица Европейският съюз също не съумя да реализира единогласие по пакет от финансова помощ в размер на 54 милиарда $ , от която Украйна обезверено се нуждае.

На фона на тези признаци на отслабваща поддръжка от страна на Запада Русия усили натиска си върху украинските сили на няколко сектора от дългата над 1000-километровата фронтова линия. Един от регионите, в които Русия оказва непрекъснат напън , е североизточният град Купянск – с тратегически значим железопътен възел , който Москва завладя при започване на войната, а по-късно загуби при украинската контраатака през септември 2022 година Въпреки че съветските сили не съумяха да реализират обилни триумфи на тази територия, Украйна трябваше да се бори интензивно, с цел да отбрани града. От началото на октомври съветските военни сили започнаха и атака към Авдийвка – градче покрай Донецк , център на района, който беше високомерен от подкрепяните от Москва бунтовници през 2014 година и нелегално анексиран от Русия през 2022 година дружно с три други украински района. Украйна е построила многочислени защитни уреди в Авдийвка, снабдени с бетонни укрепления и мрежа от подземни тунели, което ѝ разрешава да отблъсква яростните съветски офанзиви. Въпреки големите загуби съветските войски напредват непрестанно , като се стремят да обкръжат Авдийвка и да пресечен украинските линии за доставяне.Тази борба се трансформира в ужасяваща замяна на огън и за двете страни и беше съпоставена с бойните дейности за Бахмут – най-дългата и кървава борба във войната, която приключи с завладяването му от Русия през май.

Кремъл и съветското министерство на защитата мълчат за съответни проекти, само че някои съветски военни блогъри настояват, че Москва може да стартира лична масирана атака , с цел да навлезе надълбоко в украинска територия.

Путин се стреми да изтъкне триумфите си на бойното поле, защото му следва преизбиране през март. Миналата седмица той съобщи, че Русия разполага с 617 000 бойци в Украйна – брой, който съгласно доста военни блогъри е надалеч от солидната мощ, нужна за нанасяне на удари надълбоко в Украйна.

Президентът Володимир Зеленски на собствен ред твърди, че сухопътните му сили наброяват към 600 000 души. Западни анализатори акцентират нуждата Украйна да построи укрепени отбранителни уреди , както е направила Русия, с цел да се опълчи на всяко евентуално огромно нахлуване от страна на Москва. Макар че при започване на войната Украйна имаше огромно преимущество в потреблението на безпилотни летателни апарати, от този момент насам съветските сили не отстъпват и даже превъзхождат украинските войски в потреблението на дребни безпилотни летателни апарати с дребен обхват, които към този момент са толкоз публикувани, че Москва ги употребява даже против обособени военнослужещи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР