След като организираха евакуацията на стотици души от началото на

...
След като организираха евакуацията на стотици души от началото на
Коментари Харесай

Консулът ни в Одеса: Извинявам се на всички, на които не можахме да помогнем

След като проведоха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътешестване, траяло към 24 часа, късно нощес българските чиновници на консулството ни в Одеса се прибраха у нас.

В " Денят стартира " генералният консул Светослав Иванов описа от първо лице за претърпяното през последната седмица - за обстрелите, организацията на евакуация в изискванията на неизвестността на войната, облекчението, когато схванеш, че си оказал помощ на някого.

" Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на техните стремежи и да им помогнем. Имаше доста молби. Състава, в който работихме, беше стеснен - сами разбирате – 4-6 души дружно с локалните лица. Имало е моменти с доста напрежение. По 15-17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Искам да се извиня на всички тези хора, на които не успяхме да отвърнем на техните стремежи. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издължали, само че бяха доста тежки изискванията, при които работихме. " - сподели Иванов.

Той добави, че доста хора са се записали за евакуация, само че не са съумели да дойдат в Одеса, защото живеят в отдалечени региони.

Въпреки евакуацията на задачите ни от Украйна, дипломатите се пробват да оказват помощ на българите там от разстояние като дават отговор на запитванията им и им дават настояща информация. Секретарката на консулството е останала на място и дава отговор на телефонните повиквания.

" Ние предложихме на чиновниците ни от Украйна да дойдат с нас, само че те отхвърлиха. Телефоните ще работят до момента в който не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса към момента е допустима, само че риск постоянно има. ", сподели Иванов.

Иванов съобщи, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали местен спор и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските задачи останали едни от последните настоящи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали само представителствата на Молдова, Армения и Грузия.

" Събрахме си багажа за 2-3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен конвой до границата. Успях да прегърна всички локални лица. Тръгвайки, се разплаках - беше доста тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния миг. " - сподели Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР