След като не успя в понеделник да продаде дълг за

...
След като не успя в понеделник да продаде дълг за
Коментари Харесай

Държавата отново пробва да продаде дълг за 500 млн. лв., но без лихва, връща го за 3,5 г.

След като не съумя в понеделник да продаде дълг за 500 млн. лева, страната ще се опита да го направи още веднъж, само че с изменени условия.

За 11 април Българска народна банка е насрочила аукцион за продажба на държавни скъпи бумаги (ДЦК). Отново се предлага емисия за 500 млн. лв., единствено че този път няма да има никаква рентабилност за тези, които ги купят, тъй като предлаганата рента е 0%. Това значи, че вложителите ще разчитат само на отстъпката от цената при придобиване на книжата. Те са 3,5-годишни с падеж на 17 май 2025 година.

Това е четвърти аукцион за продажбата на ДЦК, който страната провежда от началото на годината. Целта е да се съберат средства, с които да се финансира дефицитът в бюджета и да се покрият разноски по заплащания на остарели отговорности. За тази година ще се търсят общо 7,3 милиарда лв. – 3 милиарда ще са за рефинансиране на остарели задължения, а 4,3 милиарда са нов заем.

На първите два аукциона бяха събрани 1 милиарда лв. посредством две емсии ДЦК, всяка за по 500 млн. лева Стартира се в средата на март с 3,5-годишна емисия, при която лихвата стигна 0,55%, а подадените поръчки за покупки бяха съвсем двойно повече от препоръчаните бумаги. На 21 март Министерството на финансите предложи 7,5-годишни съкровищни облигации и лихвен % 0,25% годишно. При нейната продажба си пролича, че ползата на вложители спада, тъй като поръчките за покупки бяха единствено с 20% повече от препоръчаните бумаги, а лихвата се подвигна на 1,33 на 100.

При последното предложение на 4 април на емисия годишната рентабилност бе вдигната на 1,55% (най-високото от три години насам, бел. ред.), а книжата бяха за 10 години и половина. Оказа се обаче, че поръчките за покупки са за 452,45 млн. лева - т.е. по-малко от препоръчаните за продажба 500 млн. лева Поради това Министерството на финансите не утвърди поръчките, отчитайки, че положението на бюджета е положително и не било належащо сега да се заплаща висока рента по новия дълг.

В края на март бе регистриран остатък от 231 млн. лева, а година по-рано имаше недостиг от 625,8 млн. Общо за първото тримесечие събраните доходи са 12,402 милиарда лева, което е с 1,051 милиарда повече на годишна база, а особено данъчните и неданъчните приходи са се вдигнали с 1,298 милиарда лева

Излишъкът в края на март бе регистриран след заплащането на близо 2,6 милиарда лв. остарели отговорности по еврооблигациите, които България пусна през 2015 година

Това демонстрира, че за момента страната не се нуждае незабавно от пари и може да си разреши известно отсрочване на вземането на нов дълг, с което да си спести и заплащането на лихви по него. Но в идващите месеци това няма да е по този начин поради натрупващите се разноски и предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината. Още повече че спрямо края на февруари остатъкът в бюджета за март понижа с близо 500 млн. лева.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР