След като Министерството на финансите публикува отчета за изпълнението на

...
След като Министерството на финансите публикува отчета за изпълнението на
Коментари Харесай

Остра реакция от ГЕРБ, след като финансовото министерство публикува отчета за държавния бюджет

След като Министерството на финансите разгласява доклада за осъществяването на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 година - остра реакция от ГЕРБ. Красимир Вълчев написа във Facebook, че месеците, през които финансов министър е бил Асен Василев, данните са повече от притеснителни.

Събраните доходи по държавния бюджет са 19,4% от годишния проект, а би трябвало да бъдат 25%. Толкова приблизително се е събирало за първите три месеца през предходните години.

За съпоставяне: През 2020 година, когато имаше коронавирус, осъществяването за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 %.

Аналогична е обстановката с приходите от Данък добавена стойност. Изпълнението на годишния проект е 21,5 %, като средногодишно през първите три месеца предишни години са се събирали 27%.

Приходите от акцизи понижават с 11% по отношение на същия интервал на предходната година, макар по-високата данъчна база.

Заключението на Вълчев е, че това е най-ниската регистрирана събираемост, откогато имаме оповестена бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 милиарда лв. по-малко доходи. Според него такова несъблюдение е малко евентуално да се компенсира през идващите месеци.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР