След като летният туристически сезон беше повлиян от COVID кризата

...
След като летният туристически сезон беше повлиян от COVID кризата
Коментари Харесай

3600 лв. за all inclusive по Черноморието, ще плажуваме в Гърция

След като летният туристически сезон беше повлиян от Коронавирус рецесията през последните две години, тази също не наподобява толкоз удобна за сектора. От една страна поради неналичието на съветски и украински туристи това лято и от друга поради настанените бежанци в част от хотелите ни по Черноморието.

Яна и фамилията й плануват лятна отмора. Бюджетът, който могат да отделят за седем нощувки за двама възрастни с дете на 7 години е към 1500 лв..

" Две години поред сме в България и взехме решение малко да сменим на някой гръцки остров ", споделя Яна пред Нова нюз. Предпочитат Гърция поради хубавата храна, качеството на услугите и красивата природа.

" Като че ли в Гърция са малко по-любезни хората. Като цяло в Гърция ме сграбчи това, че шезлонгите са към заведенията и парите ги изразходваш в консумация, а не да се заплаща чадъри и шезлонг и след това консумация ", добавя тя.

Що се касае до отмора в България, най-често българският екскурзиант провежда пътуването си самичък, без да употребява услугите на туроператор.

" Българинът нормално взема решение в последния миг. За да се употребява туроператор е нужна някаква настройка – да вземем за пример в този момент да знаете по кое време ви е отпуската през лятото, с цел да може да отидете с туроператор, който особено е наел контингент в някакъв хотел, с цел да употребява по-добрата цена ", изясни Румен Драганов от Института за разбори и оценка в туризма.

Не такава обаче е обстановката, когато става дума за почивки зад граница.

" Туроператорът ни съветва къде може да отидем и кое е най-хубавото за нашия бюджет ", добавя Яна.

Ползвайки услугите на туроператор, екскурзиантът употребява и относително по-ниска цена. Лятната отмора на база all inclusive се оказва най-предпочитана измежду българските туристи.

" Най-често това, което предлагаме е Турция – като най-икономичен и добър вид за отмора, отговарящ за качество цена. Съответно клиентите избират проведеното пътешестване лятно време до Турция ", счита Павлина Илиева от Обединение " Бъдеще за туризма ".

" По отношение на Турция най-изгодни са пътувания, които са в композиция с някакъв превоз, защото логистиката е малко по-трудна в сравнение с Гърция. В същото време хотелите там без значение, че са 5-звездни, наподобяват много лъскави. Като качество българските 5-звездни хотели са над турските 5-звездни хотели ", добавя Драганов.

Редом до Турция измежду желаните дестинации за лятна отмора, българинът избира още родното Черноморие и Гърция. Ето какво демонстрира инспекция за това какъв брой ще ни коства летуването в трите страни, в случай че създадем ранна резервация.

За тричленно семейство с дете до 12 години, за 7 нощувки на база all inclusive в 5 звезден хотел, най-евтиният вид за отмора е в Турция – в Анталия или Кушадасъ. Там според от превоза – дали с рейс или аероплан – цената варира сред 2276 и 3113 лв..

В Гърция на полуостров Касандра или Олимпийската ривиера - за същите условия, без обезпечен обяд, цената стартира от близо 2800 лева и доближава до съвсем 3300. В България престоят излиза най-скъпо. За престой на южното ни Черноморие цените варират сред 3100 и 3600 лв., като в сумата не е включен превоз.

" За датите, които сме извадили сега излиза, че в Гърция е по-евтино от при нас. Две години туризмът беше един от най-ударените бизнеси, енергийната рецесия, която сега е най-големият камшик за хотелиерите – за настаняването и изхранването, рецесията в хранителната част – също са много нараснали цените – допускам, че може би на това се основава ", споделя Илиева.

Сравняваме цените на офертите и на втора туристическа организация. И този път сме избрали същите условия единствено, че настаняването е в 4-звезден хотел.

Тогава почивката у нас, според дали на южното или северното ни Черноморие варира сред 1600 и близо 2000 лв.. В цената обаче не са включени разноските за превоз. В Турция според дали ще пътуваме с рейс или със аероплан, ще би трябвало да отделим сред 1800 и 2600 лв.. А за Гърция ще са ни нужни сред 2600 и 3200 лв..

" От това, което аз всекидневно споделям с нашите клиенти оставам с усещане, че за тях Гърция е желана да вземем за пример поради вкусната храна, поради близостта, поради огромните и чисти плажове.

Т.е. когато приказваме за Гърция, това което изниква в съзнанието на българския екскурзиант е поддържаност и непорочност на водата и на плажовете. Т.е. Гърция по този критеий е желана. Когато приказваме за Турция огромна част от туристите избират поради изключителното качество на храната и заниманието, което предлага на място за деца.

Това е визията на българския екскурзиант, а когато се избира България – България в нашите показа е място, което бързо и елементарно налично. И в случай че мога да попадна на хубаво място с хубава храна ще бъда удовлетворен ", разяснява туроператорът Светла Тагарева.

Между 10 и 20% ще се вдигнат цените на летните пътувания, в случай че създадем резервацията си с напредването на туристическия сезон.

" В последните години туристите са склонни да заплащат малко повече по отношение на това което чакат и да получат малко повече това което чакат.

Преди години цената беше доста главен аршин за избор на отмора – само че напоследък по-скоро екскурзиантът би се вслушал в рекомендациите на туроператор или неговия турагент, тъй като хората нямат безпределно доста почивки изключително към този момент след коронавирус някой от тях не са почивали в продължение на 2 години. И тази година ще е една от първите им почивки, т.е. те са подготвени да отделят повече пари, с цел да имат една незабравима почивка ", прибавя тя.

Войната в Украйна ще окаже въздействие и на трита пазара, считат специалистите.

" Турското държавно управление заделя 300 млн. евро за туристическата активност през този летен сезон. Те заплащат за всеки аероплан, подкрепят туроператорите, подкрепят хотелиерите. Там имаме държавна политика по това да има туристи в хотелите ", изясни Румен Драганов.

" В Гърция техният министър – направиха бързи разбърквания, съумяха да подтикват бизнеса по метод да преодолеят тези стопански фактори, които се появиха внезапно при нас. Ние сега сме в обстановка на пожар с украинците ситуирани на крайбрежната ни линия в очакващи хотелите сезон. В същото време имаме ограничения, които да привлекат непознатите туристи да дойдат при нас – още повече, че даже имаме ограничавания, в лицето на тестванията – факт, който продължаваме да имаме към разнообразни страни ", споделя Павлина Илиева.

От сектора упорстват да отпаднат условията за показване на зелен документ или негативен тест за ковид при влизане в страната.

Сегашните условия за влизане в страната важат до 15 май. След тази дата се чака решение на Министерство на здравеопазването какъв ще е достъпът за влизане у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР