След като извънредната епидемична обстановка беше удължена до 15 юли,

...
След като извънредната епидемична обстановка беше удължена до 15 юли,
Коментари Харесай

Какви са мерките срещу коронавируса на отрито?

След като изключителната епидемиологична конюнктура беше удължена до 15 юли, единствената стъпка към стягане на ограниченията против разпространяването на ковид в България към този момент е наложителното носене на маски на закрити публични места.

Задължителни ограничавания за държание навън към този момент съвсем няма, като се изключат ограниченията за

заведения за хранене, където би трябвало да има 1.5 метра сред масите и на тях да са по 4 души

културно-развлекателните събития в зали, които са при 50% потенциал

на мачовете се позволяват до 1000 души в бранш

Маските навън също към този момент не са наложителни, както и няма възбрана за събиране на повече от двама възрастни навън, каквато беше въведена по време на изключителното състояние. Властите обаче поучават хората да съблюдават отдалеченост и да имат несъмнено държание навън.

Според шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб Тодор Кантарджиев растежът на инфектираните за последните дни се дължи на неспазването на ограниченията, по-голямата част от които отпаднаха като наложителни в средата на месеца. " Хора, като се срещнете на улицата, не се целувайте и не се прегръщайте ", прикани той.

Преди два дни министерството на образованието предложи баловете на зрелостниците да бъдат отсрочени и да се проведат след края на изключителната епидемиологична конюнктура, която е в действие до 15 юли.

Провеждането на баловете става по решение на зрелостниците и учебните заведения и МОН няма пълномощия да ги позволява, защото се организират отвън образователното време и отвън просветителните институции. Предвид епидемиологичната конюнктура обаче от ведомството излизат с рекомендация баловете да бъдат отсрочени. Въпреки това балове се организират.

Кантарджиев посъветва хората да съблюдават отдалеченост и да провеждат събиранията за фамилни тържества навън. " В цяла Югоизточна Азия, когато се видят, хората се покланят, което свидетелства почитание, че се срещнал непосредствен или прочут. Няма потребност да му се хвърляш на врата ", счита Кантарджиев. В Западна Европа да вземем за пример политически водачи и хора от шоубизнеса постановиха нов етикет на държание - удряне на лакти вместо притискане на ръце.

И до момента в който властта към този момент неведнъж прикани хората да съблюдават " трите Д " в ограниченията - отдалеченост, дисциплинираност и стерилизация, самата тя показва неспазване на ограниченията.

Самият министър-председател Бойко Борисов беше санкциониран за неносене на маска в закрито публично пространство, членове на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а през вчерашния ден Регионалната здравна ревизия в София стартира да търси депутати, били без маски в Народното събрание, където дистанцията сред седалките е невъзможна. Затова здравните управляващи оповестиха и засилен надзор и към " трите д " прибавиха " к - надзор ".

*Източник и фотография: https://www.dnevnik.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР