След като Израел предприе сухопътна операция, докъде ще стигне ескалацията

...
След като Израел предприе сухопътна операция, докъде ще стигне ескалацията
Коментари Харесай

Иван Анчев: Гражданите на Ливан са заложници на терористичната ор...

След като Израел предприе сухопътна интервенция, до каква степен ще стигне ескалацията на спора? Темата разясниха Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, и Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.

„ В България познаваме Хизбула от атентата в Бургас ”, напомни Весела Чернева. „ Целият роман за това по какъв начин наподобяват Хизбула, Хамас – той не е нов  за нас. Помня го ясно от преди повече от 10 години ”, разяснява Чернева.

 

„ В момента доста се приказва за „ ос на съпротивата ”. Това са Хизбула, Хамас, хутите, които вършат големи проблеми за корабоплаването в Червено море, има и милиции в Ирак и Сирия. Сега тази тъй наречените ос е мощно разтърсена. В момента виждаме връщане на самодейността в ръцете на Израел, само че и, съгласно мен, едно пренасяне на салдото в Близкия изток. Този нов подтик по никакъв начин не е нежелателен за страни като Саудитска арабия, ОАЕ. Иран отслабва, Израел пое самодейността. Тази ос, която създаваше доста неустойчивост, сега наподобява отслабена ”, съобщи Весела Чернева.  

 

„ Съгласен съм, че има смяна на салдото в Близкия изток, само че той би трябвало да бъде обсъждан по няколко разнообразни вектора ”, съобщи Иван Анчев. „ От една страна имаме Иран, който поддържа тази „ ос на съпротивата ”, както вие я нарекохте. Аз я назовавам „ ос на злото ”, тъй като това са терористични организации. Не би трябвало да имаме подозрение кои са Хизбула. Да напомним 18 юли 2012 година. Преди това имаше поредицата от атентати в Ливан. Да отбележим това, че при 5 милиона и половина население в Ливан всички те са заложници, или най-малко една голяма част от тези жители на Ливан са заложници на една терористична организация, която прави ежедневни набези ”, съобщи Иван Анчев.

 

Хизбула е този сегмент, който държи като пленник цялото общество, държи като пленник ливанската войска, която е по-малка като мощност и мощ от самата Хизбула. Аз съм човек, който е работил по линия на контратероризма и няма по какъв начин да сложа в едно изречение Хизбула, Хамас и „ жертва ” и да потегли да ги скърбя ”, сподели Анчев.

 

Той акцентира, че данните за жертвите и ранените в Газа идват от министерството на опазването на здравето там, което се управлява от Хамас.

 

„ В Израел има към 1 милион поданици от арабски генезис, които живеят в мир и единодушие с Израел, без да има умисъл за терористична интензивност ”, сподели Анчев.

Весела Чернева акцентира, че офанзивите против цивилното население на Газа са неприемливи и не е трябвало да се стига до подобен вид интервенция. Но отново напомни датата 7 октомври и взимането на израелските заложници.  

 

„ Иран съвсем не реагира. И за Съединени американски щати, и за Европа, спомагателната ескалация е нежелана, изключително в идващите месеци преди и след американските избори. Не мисля, че ще има увеличение на военните дейности. По-скоро би трябвало да забележим, кой ще влезе във вакуума в Южен Ливан. Ще може ли ливанската войска, ливанското държавно управление, да влезе в този вакуум и да сътвори стабилизация там ”, съобщи Чернева.

 

Анчев пък напомни, че има резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2006 година, която планува да се сътвори буферна зона сред река Литани в Ливан и северната граница на Израел. Идеята е да не може никой да обстрелва Северен Израел.

 

„ В момента Иран се намира в деликатна обстановка. Има новоизбран президент, който минава за по-малко закостенял, който подава знаци, че търси разговор със Съединени американски щати и Европа ”, сподели Анчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР