След като и , ред е на по-големите - учениците

...
След като и , ред е на по-големите - учениците
Коментари Харесай

Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители

След като и, ред е на по-големите - учениците от 1-4 клас. Да, те познават Левски, Ботев, даже и може би Раковски, само че надалеч по-малко от тях знаят, че първият български учебник е писан от доктор Петър Берон и той е бил, несъмнено, букварче.

Упражнението, което предлагам, е семпло, само че може да влезе в часовете по " Човек и обществото " или за " Час на класа ". То може да е вашите 10 минути с детето, които да прекарате в размишления за националните будители, до момента в който те вършат упражнението, и по този начин да отбележите този ярък ден. Като да вземем за пример:

Каква е историческата ера, в която е имало потребност от будители?
Защо те се назовават тъкмо по този начин? От какво " разсънват "?
Познаваме ли добре делото на всекиго от тях?
Какво мислим за будителите? Как си представяме живота им, един елементарен техен ден?
Има ли потребност през днешния ден някой от пробуждане?
Можем ли да кажем, че през днешния ден в разнообразни специалности също има будители?



Самата задача е лесна - децата би трябвало да свържат портрета на историческата персона с името, да се опитат да запомнят и годините (за по-големите). Да са изцяло наясно и с главните неща, с които е прочут будителят.

Идея: Наблегнете на основни думи като " бунтовник ", " легия ", " журналист " и имената на творбите: " Рибен буквар ", " Неделник ", " История славянобългарска ". Обяснете ги добре, с цел да не останат делата на будителите неразбрани или просто наизустени. Ползвайте разнообразни цветове флумастери за по-добра образно запаметяване.


Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР