След като граничният контрол по суша за България и Румъния

...
След като граничният контрол по суша за България и Румъния
Коментари Харесай

Хитрост. Ще има ли балкански Шенген

След като граничният надзор по суша за България и Румъния не отпадна с приемането на двете страни в Шенгенското пространство, политици припомниха остаряла концепция за " мини Шенген " с Гърция. Реалистично ли е това?

" Мини ", " балкански ", " тристранен " Шенген - това са няколко имена на една концепция, която през последните дни се разисква от ден на ден от политиците.

Става дума за съглашение за унищожаване на граничния надзор на сухопътните граници сред Румъния , България и Гърция . Предложението пристигна в края на януари от българския народен представител Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната “ и няколко румънски и гръцки евродепутати.

Идеята не е нова, само че стана настояща, откакто в края на предходната година България и Румъния бяха признати в Шенгенското пространство, само че граничните инспекции отпадат.

Единствено Австрия се опълчи на премахването и на контрола по сухопътните граници на България и Румъния, само че решенията за разширение на Шенген се взимат с консенсус. Виена за понижаване на броя на мигрантите в Западна Европа.

Евентуално основаване на районна зона без граничен надзор с Гърция би имало своите преимущества, само че наподобява мъчно осъществимо. Според премиера на България Николай Денков сходно решение може да влезе в несъгласие с европейските правила.

Според специалисти би било по-добре България и Румъния да се съсредоточат върху огромната цел - цялостно отпадане на граничния надзор за двете страни в целия Шенген.
Защо го оферират
В свое писмо от края на януари Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос оферират на гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис да повдигне тематиката за районен Шенген по време на неофициалната среща на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз на 26 януари в Брюксел. Според източници на това не се е случило.

В писмото си депутатите показват няколко аргумента, в това число, че Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП) поддържат цялостното присъединение на България и Румъния към Шенген.
 Обяснено. Какво, по кое време и по какъв начин ще се промени след влизането на България в Шенген  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Премахването на граничния надзор по суша сред трите страни би било от употребява за туристи, транспортни компании и туристически организации като гръцката ХОРЕКА, която се причисли към апелите. Според депутатите тази стъпка би съдействала даже за понижаване на нездравословните излъчвания в района.

Лорер сподели в сряда пред Българска национална телевизия, че следва концепцията да се разшири, като една от задачите е идното лято да няма инспекции по границите сред България, Румъния и Гърция. Това съгласно депутата ще покаже на Австрия, че мигрантският напън няма да се усили от неналичието на инспекции. Чолош също сподели за, че задачата е да се сложи напън върху Австрия и да се реализира цялостна интеграция на България и Румъния в Шенген още през 2024 година
Може ли да се случи
Румънският евродепутат от Европейската национална партия (ЕНП) Еуджен Томак , че " няма риск Австрия да претендира, в случай че България, Румъния и Гърция решат да сключат тристранно съглашение ".

По думите му не е нужно и единодушието на Европейска комисия, а единствено тя да бъде известена, защото Гърция няма сухопътни граници с други страни членки на Шенген, а от България и Румъния след 31 март по този начин или другояче ще може да се пътува свободно в безмитното пространство по въздух и море.

Преди дни Европейската комисия отхвърли да разяснява въпроса, защото писмото на Лорер и евродепутатите към момента не е било изпратено до нея. Свободна Европа изпрати запитвания до външните министерства на трите страни, с цел да разбере дали са подхванати някакви публични дейности. До публикуването на публикацията не получи отговори.

Премиерът Николай Денков обаче, че на политическо равнище не се разисква вид за тристранен Шенген, защото това би било срещу разпоредбите на Европейски Съюз. Вместо това държавното управление продължава договарянията за цялостно отпадане на граничния надзор с всички страни членки на Шенген.

Подобна позиция пред Българска телеграфна агенция и румънският евродепутат от ЕНП Кристиан Бушой . " За страдание, съгласно метода, по който наподобява европейското законодателство сега, това не може да се случи. Би било допустимо, единствено когато Румъния и България бъдат признати в Шенгенското пространство и по суша ", споделя той. " Кодексът на шенгенските граници, както и директивите, които допълват това законодателство, не оставят място за сходна ловкост ".

Филип Гунев, някогашен. зам.-министър на вътрешните работи,, че сходна смяна изисква същото, каквото и приемането в Шенген - гласоподаване от всички други останали страни, защото няма по какъв начин една шенгенска страна като Гърция едностранно да реши да отвори шенгенското пространство по сухопътни граници към други страни.
България и Румъния съгласно своите контракти с Европейски Съюз са длъжни съгласно европейските закони да ползват гранични инспекции
Също по този начин България и Румъния съгласно своите контракти с Европейски Съюз са длъжни съгласно европейските закони да ползват гранични инспекции, които плануват някаква форма на олекотен надзор, каквато има все още с Гърция. Тя разрешава да не се ревизират всички, преминаващи границата, като все още само може да се мисли за в допълнение улеснение на прекосяването по думите на Гунев.

Според него Европейска комисия не разяснява въпроса, защото към този момент върви развой за увещание на страните членки за премахването на сухопътния надзор за България и Румъния.
Как вървят договарянията
По отношение на отпадането на сухопътния граничен надзор за България и Румъния в целия Шенген Еуджен Томак споделя, че следва да стане ясно дали през март Белгия, която ръководи Съвета на Европейски Съюз, ще включи въпроса в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който се занимава с трансграничните въпроси в целия Европейски Съюз.

Евродепутатът не чака да има развиване по въпроса идната година, в случай че през актуалната Съветът не вземе решение за сухопътното влизане на двете страни от 1 януари 2025 година

На 12 януари вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че през 2024 година България за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници. В петък Денков сподели, че ще бъдат отделени 2 милиарда евро за понижаване на мигрантския напън към Европейски Съюз, част от които са планувани за България.

Бушой изрази вяра, че Австрия може да промени позицията си след идните парламентарни избори в страната тази година. Гунев също допусна, че това може да се стане, защото по негови думи главните аргументи Австрия да се опълчва са вътрешнополитически.

В края на 2023 година в Нидерландия, която също се противопоставяше на участието на България и Румъния в Шенген, се състояха предварителни избори, след които страната промени позицията си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР