След като ГЕРБ разбраха, че са в патова ситуация и

...
След като ГЕРБ разбраха, че са в патова ситуация и
Коментари Харесай

Изборът на председател на парламента и защо ГЕРБ изглеждат толкова ядосани?

След като ГЕРБ схванаха, че са в патова обстановка и техният претендент за ръководител на Народното събрание не може да бъде определен, партията на Бойко Борисов сподели едно накриво лице. В очите на това лице видяхме обвинявания, припряност, гняв даже. 

Това лице изглеждаше като лицето на човек, осъзнал, че е подложен в невъзможност. И един път осъзнал това, няма нищо срещу целият свят да изгори, единствено и единствено да потвърди, че никой, с изключение на него, не е прав. Практическото измерение на тази догадка е следното – ГЕРБ извънредно се ядосаха от това, че не съумяват да склонят, да принудят „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да ги поддържат. И тъй като не съумяват, нервността като че ли пристигна по натурален път.

Изборът на ръководител на Народното събрание надалеч не е условност. Именно този избор демонстрира първите първи проблясъци на болшинство в един парламент. С избора на ръководител ГЕРБ евентуално са се надявали да слагат „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ по подобен напън, че те въпреки всичко да изберат техния претендент. По сходен метод от изборите насам ГЕРБ се пробват да предложат на Политическа партия и Демократична България оправдание, с което да оправдаят възможна поддръжка за държавно управление с първия мандат, говорейки за национална отговорност, рецесии и евроатлантизъм.

Виждаме обаче – ГЕРБ се проваля и в двете задания.

Може би едвам през днешния ден партията на Борисов в действителност осъзна, че няма по какъв начин да получи поддръжка, колкото и възторг, колкото и популизъм да вложи в изявленията си. И Политическа партия, и Демократична България с студен разум отхвърлиха всички изказвания (и за „ неприятното “ икономическо положение на страната, и за правосъдната промяна и кой я желае повече) и аргументираха своята позиция за какво няма да поддържат претендента на ГЕРБ.

Асен Василев от Политическа партия изясни, че ГЕРБ няма по какъв начин да чакат от опозицията да поддържа техният претендент. Христо Иванов от Демократична България пък уточни, че изборът на ръководител е основен и в действителност приказва за това ще има, или няма да има болшинство.

Не е ясно дали ГЕРБ са очаквали подобен процес на събитията, само че изглеждаха като че ли до момента са се крили от действителността, преди внезапно тя да ги удари. Ясно е обаче, че макар натиска на ГЕРБ, макар обвиняванията им, Политическа партия и Демократична България не поддават. А в този момент следва да разберем дали отиваме на избори, или въпреки всичко ръководител ще бъде определен.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР