След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана

...
След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана
Коментари Харесай

През май се очаква Планът ни за възстановяване да бъде одобрен от Съвета на ЕС

След като Европейската комисия даде своята позитивна оценка за Плана за възобновяване и резистентност, идната стъпка е той да бъде финално утвърден и от Съвета на Европейския съюз. Този развой лишава към месец и задачата е при започване на май Съветът също да утвърди проекта, след което да стартира осъществяването му. Това заяви на брифинг ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Цветан Кюланов. 

Следващата стъпка сред Комисията и българските управляващи е да се разберем по какъв начин тъкмо ще се прави оценка напредъкът, уточни Кюланов и добави, че този документ е на доста техническо равнище. 

" Очаква се в края на второто или началото на третото тримесечие на тази година да пристигна първото искане от България към Европейска комисия за заплащане по проекта ", уточни ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас. 

Кюланов изясни, че Европейска комисия ще има два месеца да се увери, че всички неща, които са заложени, са действително изпълнени. Той изясни, че всяка страна има право на по две претенции за заплащания на година. " Държавата извършва вложения и промени и по-късно получава за тях заплащане, което е контрактувано авансово ", сподели той и добави, че чака за България да има едно заплащане през тази година, което да е в границите на 20% от целия проект. 

" Няма никаква връзка сред Плана за възобновяване и други процеси на договаряния или на оценка, които текат в Европейската комисия и Европейския съвет, изключително това, с което постоянно се спекулира -  ситуацията със Северна Македония и преговорния развой там. Между двата процеса няма нищо общо и те по никакъв метод не са свързани, нито официално, нито неофициално ", разяснява още Цветан Кюланов.  

Припомняме, чена 7 април  Европейската комисия даде зелена светлина на Плана на България за възобновяване и резистентност на обща стойност 13 520 565 000 лв., от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лв., като средствата ще бъдат получени против промени. 

В Плана има 4 съществени стълба – " Иновативна България ", " Зелена България ", " Свързана България "  и " Справедлива България ", като най-голямо финансиране ще получи " Зелена България "  - 5,7 милиарда лева. На второ място се подрежда " Иновативна България " - 3,4 милиарда лева, следвана от " Свързана България " - 2,5 милиарда лева.  и " Справедлива България " - 2 милиарда лева.  

Планът за възобновяване и резистентност планува четири целта: образован, резистентен и приобщаващ растеж; обществена и териториална кохезия; здравна, икономическа и институционална устойчивост; политики за идващото потомство, децата и младежите. 

В последния вид на НПВУ има Схема в поддръжка на построяването на най-малко 1,4 гигавата (GW) ВЕИ и най-малко 350 мегавата (MW) акумулатори, както и на търсенето на геотермална сила. Те ще се вършат на пазарен принцип и ще се управляват от Европейската банка за възобновяване и развиване.

В него има предложение за правосъдна промяна, с което става вероятен контролът над основния прокурор. Той ще може да бъде разследван от арбитър, който след осъществяването на тази си задача още веднъж ще се връща на мястото си в съда.

Основните цели в последния вид на Плана за възобновяване са 21,7 на 100 кумулативен напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2021-2025 година, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2025 година да доближи 62 на 100 от междинния за Европейски Съюз. Очаква се също коефициентът на безработица през 2025 година да спадне до 3,5 на 100.

Зеленият преход заема водещо място в българския План за възобновяване и резистентност, като напъните са ориентирани в три съществени посоки: основаване на условия за ускорено внедряване на възобновими енергийни източници и водород; засилени дейности за повишение на енергийната успеваемост на икономиката; устойчива подвижност.

По отношение на цифровия преход, напъните са ориентирани в четири съществени посоки: разрастване на широколентова инфраструктура; повишение на цифровите умения на населението; ускорение внедряването на цифрови технологии в предприятията и разрастване на електронното ръководство и електронни услуги.

В проекта са включени и оферти за развиване на подвижността и на жп превоза. Има предложение за доставка на мотриси за обслужване на регионите към огромните градове - вид " Ес Бан ", и за доставка на електрически влакове, сходни на " Интерсити влакове ", които могат да развиват скорост до 200 км/час. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотива за маневрени действия в депата.

България е една от последните страни в Европейски Съюз, която ще има утвърден проект, квалифициран като битка с следствията от коронавирус пандемията и ще стартира да получава пари за осъществяване на разнообразни планове. Освен България, още три членки на Европейски Съюз не са получили зелена светлина за проектите си - Швеция, Полша и Унгария. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР