След като е арестуван, Ротщайн казва, че тялото е на

...
След като е арестуван, Ротщайн казва, че тялото е на
Коментари Харесай

Схеми, проститутки и отцеубийство: Мистериозният случай на Брайън Уелс – Част 2

След като е задържан, Ротщайн споделя, че тялото е на Джим Роден, ухажор на една от някогашните му приятелки, тогава 54-годишната Марджъри Диел-Армстронг. Ротщайн упорства, че няма нищо общо със гибелта на Роден и че някогашната му го прострелва по време на спор. Понеже не желае да подтиква гнева на Марджъри, Ротщайн скрива тялото по нейно гледище и даже й оказва помощ да се отърве от оръжието на ликвидиране. Обаче, когато Диел-Армстронг му споделя да смели тялото и да го погребе, Ротщайн взема решение, че нещата би трябвало да спрат и си признава.

Първоначално ФБР взема решение, че близостта на двете закононарушения е единствено някакво необичайно съвпадане. Поне до момента в който Ротщайн не споделя на локалната полиция, че е толкоз налегнат от виновност, че е обмислял да се самоубие. Защо това е значимо ли?

Естествено, това довежда до въпроса за какво Ротщайн е написал „ Това няма нищо общо със случая с Уелс “. Ротщайн и Диел-Армстронг изрично отхвърлят да имат нещо общо със заговора за бомбата, за следващ път оставяйки управляващите в задънена улица. В течение на продължителното следствие, което последва, тази диря въпреки всичко довежда ненапълно и нещата постепенно стартират да се обясняват.

За начало, значимо е да отбележим, че макар отличния си триумф и магистратурата си, Диел-Армстронг има душевен проблеми, които с годините единствено се утежняват. През 1984 тя убива Робърт Томас, само че не отива в пандиза, тъй като съдът отсъжда, че е при самозащита (въпреки че го прострелва 6 пъти). Освен това, 8 години по-късно, през 1992 година, брачният партньор й Ричард Армстронг почива от мозъчен кръвоизлив. Още няколко мъже в живота й също срещат края си на възраст, на която мъжете, които нямат връзки с Диел-Армстронг, нормално не умират. Най-накрая е упрекната за убийството на Джим Роден, само че полицията към момента се пробва да свърже нея и Ротщайн с Уелс – без триумф.

Поне до момента в който самата Диел-Армстронг не се уморява от живота в пандиза със непоколебим режим в Поправителната институция Мунси към година и половина след гибелта на Уелс. Тя желае да бъде изместен в затвор с лек режим като в подмяна предлага на управляващите да им каже всичко, което желаят да знаят за случая на Уелс, което след това и направи.

Полицаите намират и друга страна на историята не след дълго, когато зетят на човек на име Кенет Барнс взема решение да се обади в полицията и да я уведоми, че господин Барнс, пенсионер, който сега се занимава с продажба на опиати, му се хвали със личното си присъединяване в тази ситуация с яката-бомба. Барнс е елементарен за намиране, защото по това време е в пандиза поради страничния си бизнес.

Диел-Армстронг предлага на Барнс да убие татко й, тъй като по нейна преценка индивидът коства почти 2 милиона $ (около 2,7 милиона $ днес). В своите по-късни години татко й стартира да подарява парите си лека-полека на разнообразни благотворителни организации и с цел да си подсигурява, че ще получи по-голяма част от сумата, тя взема решение да не го чака да почине по натурален път, а да го убие.

Някъде в този миг, не е ясно по кое време, Ротщайн се забърква в историята като самата Диел-Армстронг твърди, че той е главният човек, който стои зад всичко това, въпреки че множеството управляващи считат, че главният човек в действителност е тя. Барнс споделя, че самата Диел-Армстронг го попита дали знае по какъв начин да направи нужната бомба, само че когато той споделя, че не може, с бомбата се заема Ротщайн.

Сега се нуждаят единствено от някой, който в действителност да ограби банката и да отнесе следствията, в случай че нещата се объркат. Тук влиза проститутката Джесика Хупсик – позната на Барнс около бизнеса му с опиати, която употребява и къщата му да забавлява клиентите си, дружно с още няколко проститутки в региона. Жената твърди, че не е знаела защо закононарушение става въпрос, само че против пари и опиати предлага един от своите постоянни клиенти – Уелс.

 Map of Erie Pizza Bomber Case

Карта с основните места в тази ситуация

Това ни води до ролята на Уелс в проекта. Въпреки че към момента има някои неясноти по този въпрос, в реалност наподобява, че Уелс е знаел за проекта, още когато им е доставил пицата, макар че въпреки всичко са го принудили да взе участие. Независимо какво става, в деня на обира, той взема решение да не взе участие.

Някои може да се чуди за какво изобщо поема доставката, щом знае за проекта. Изглежда, че в по-ранните стадии на проекта му е казано, че бомбата ще бъде подправена. Но откакто дойде на въпросния ден, той открива, че са го излъгали и Ротщайн в действителност е направил същинска бомба. Така, когато се му поставят яката, той се пробва да избяга, вследствие на което някои създава сигнален изстрел – този, който е чул съседът. В последна сметка Уелс дава да му сложат яката…

След обира Уелс очевидно счита, че би трябвало да извърши стъпките в бележките, с цел да се освободи от яката, макар че познава забърканите хора. Затова и отива в Макдоналдса, който е в съседство с банката, а не бяга далеко.

След като бомбата се взривява толкоз бързо обаче, съгласно управляващите уредниците са възнамерявали той да почине. Техните планове са просто да го изведат отвън града, където бомбата да се взриви без да притегля внимание и по-късно да отидат да си събират парите. Уелс най-вероятно е считал, че го карат да следва инструкциите, с цел да се уверят, че полицията не го следи.

Ако го го оставят жив, има сериозна възможност Уелс да не бъде разпознат и задържан. Този риск важи и в случай че го заловят, до момента в който е още с бомбата, преди тя да избухне – по тази причина и времето на таймера е толкоз малко. Затова, с изключение на грешката да накарат Уелс да отиде в Макдоналдса до банката, проектът наподобява много добър като цяло.

Всичко това ни връща към гибелта на Роден, която скапва всичко. Според един съзатворник на Диел-Армстронг, тя му споделя, че разногласието, който двойката има, е точно поради схемата с банката и убийството на татко й. Твърди се, че Роден й споделя, че в случай че не се откаже от проекта, той ще каже на полицията. Вместо в действителност да се откаже, тя просто взема решение да го убие и по-късно дава тялото на Ротщайн като го заплашва, че или ще си затваря устата, или ще получи същото.

В последна сметка Ротщайн умира от лимфом през 2004 година на 60-годишна възраст, още преди цялата тази история да стане известна, и по този метод един от главните конспиратори заобикаля пандиза. Диел-Армстронг също умира, само че в пандиза, на 4 април 2017 година от рак на гърдата. Що се отнася до Барнс, той се причисли към двойката в отвъдното през юни 2019 година на 65-годишна възраст от затруднения заради диабет.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР