След като дни наред имаше истински боеве и се стигна

...
След като дни наред имаше истински боеве и се стигна
Коментари Харесай

Израел се съгласи да махне металните детектори пред Ал Акса

След като дни наред имаше същински боеве и се стигна до човешки жертви, както и до дипломатически спор с Йордания, Израел реши да отстрани металните детектори, които разположи на входовете на знаковата за мюсюлманите джамия " Ал Акса " в остарелия град на Йерусалим. Вместо детектори, ще бъде ситуирана " по-дискретна технология за инспекция ".
За благополучното развиване на нещата спомогна доста и намесата на Съединени американски щати в диалозите сред Израел и Йордания, разяснява The New York Times. Основният миг в целия спор беше гибелта на двама йордански жители след нападението против израелското посолство в Аман. Според Израел боецът, който откри огън против нападател, съумял да го промуши с отвертка, има дипломатически имунитет, до момента в който Йордания искаше боецът да бъде разпитан и не разреши да напусне йорданска територия. Израелският боец умъртви йорданеца, който е бил 16-годишен общ служащ и е трябвало да помогне за пренасяне на мебели в израелското посолство в Аман, само че вместо това намушкал боеца - съгласно израелската версия. Работникът е бил придружаван от притежателя на постройката, употребена за посолство от Израел в Аман, който е бил доктор по специалност. Той също е бил ранен при случая и умря по-късно.
Кризата с джамията " Ал Акса " стартира на 14 юли, когато трима араби, само че жители на Израел, убиха двама израелски служители на реда. След това пред джамията бяха ситуирани железни детектори и камери. Палестинците обаче отхвърлиха да влизат в " Ал Акса " през детектори и започнаха многодневни митинги поради тези ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР