След като БСП получи третия мандат, днес започна консултации за

...
След като БСП получи третия мандат, днес започна консултации за
Коментари Харесай

В джоба на Бойко Рашков ли е ключът за новия кабинет?

След като Българска социалистическа партия получи третия мандат, през днешния ден стартира съвещания за сформиране на болшинство в границите на 47-ото Народно заседание. Първата среща бе с „ Продължаваме промяната “.

Като изискване за присъединяване в съдружно ръководство, от Политическа партия сложиха приемането на антикорупционния закон и Бойко Рашков да стане ръководител на КПКОНПИ.

„ Важно е във всички аспекти на проекта за възобновяване да напреднем. Ще приказваме за политики. Първата точка на програмата, която приехме, е приемането на новия закон за КПКОНПИ, антикорупционен закон, с номинацията на господин Рашков “, посочи Кирил Петков. След срещата Асен Василев сподели пред публицисти, че възможни договаряния с Има Такъв Народ ще зависят от това по какъв начин мандатоносителят ще съумее да сглоби болшинство, тъй че да бъде признат законът за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков за началник на тази комисия.

При тези поръчки се оказва, че ръководството на страната зависи от личността на един човек, а точно Бойко Рашков. С какво Рашков е толкоз скъп за водачите на Продължаваме Промяната?

Бившият началник на следствието застана отпред на Министерството на вътрешните работи със поръчка за сериозна промяна във ведомството. Той оглави МВ още в първото служебно държавно управление на Румен Радев, резервира поста си и във второто, а по-късно остана министър и в постоянния кабинет на Кирил Петков. И в случай че при първите две държавни управления законодателни промени бяха невъзможни, то по време на постоянното ръководство имаше задоволително време най-малко да се сложи началото на някакви промени. Още повече, че разнообразни професионални организации в Министерство на вътрешните работи имат много рационални оферти за възстановяване на организацията на работа. Но Рашков бе следващия министър, който влезе с огромни поръчки, които по този начин и не осъществя. Достатъчно е да напомним, че и освен това ръководство никой не пипна с пръст „ хибридите” – пенсионираните служители на реда, които получават по едно и също време пенсия и заплата, не престават да заемат щатни бройки и то на основни позиции.

По време на парламентарен надзор, Рашков съобщи, че „ промени в Министерство на вътрешните работи са подхванати, правят се и някои от тях са приключени. Друг е въпросът, че промени не се правят за ден, седмица или месец”. Това изказване провокира гнева на полицейските синдикати, които непосредствено уличиха Рашков в неистина.

След като не видяхме някакви „ чудеса” в Министерство на вътрешните работи, каква е гаранцията, че това ще се случи в КПКОНПИ? И обикновено ли е съставянето на държавното управление да зависи от назначението на един човек? Защо след десетки срещи, съвещания, червени линии, се оказва, че ключът от Кабинета е в джоба на Рашков?

Управляващи и съпротива за на едно мнение, че страната е изправена през съществени рецесии, а зимата ни носи доста незнайни. В обединението са безапелационни, че би трябвало да бъде формирано държавно управление в границите на този парламент, с цел да могат незабавно да бъдат признати законите, гарантиращи отпущането на парите от Плана за възобновяване и развиване. Българска социалистическа партия изиска Кирил Петков да се отдръпна като министър – ръководител в възможното държавно управление и той го направи. Христо Иванов пък предложи експертен кабинет без водачи. Т.е се оказва, че множеството водачи са подготвени да загърбят егото си, с цел да бъде реализирано единодушие, само че Рашков остава като крайъгълен камък.

Рашков може и да е „ безспорен литмус” за Петков, само че не и за болшинството българи, без значение от политическите им пристрастия.

Ако ръководещите разчитат, на много „ либералното” отношение на Рашков към законите във връзка с избрани персони, това може на по-късен стадий да се окаже бомба със закъснител.

Няма по какъв начин да бъдат подценени и мненията, че на карта са заложени и запорите и обезпеченията по делата на Васил Божков, Баневи, Арабаджиеви, Бобокови, против които текат следствия.

Поставяйки Рашков като изискване за предстоящ кабинет, Политическа партия поставят знак за тъждество сред едно ведомство и индивидът, който стои отпред. Както направиха с прокуратурата и основния прокурор Иван Гешев, вместо да намерят метод да трансформират пълномощията, съпъстващи длъжността, с цел да няма значение кой стои отпред, а да е задоволително този човек да съблюдава закона.

Предстоят сериозни месеци и вероятни избори, които може и да не са последни. Вместо обединяване на кардинална основа и търсене на излаз с най- малко вреди, се слагат противоречиви условия. Напук на евроатлантическите ни искания, България стремително се е устремила към ляво ръководство, явно грижливо квалифицирано от президента Румен Радев. Той получи втория си 5-годишен мандат, с помощта на значително от дясно насочените гласоподаватели, само че те евентуално към този момент горчиво съжаляват за избора си. Радев неприкрито лобира за съветските ползи и с даването на мандата на Българска социалистическа партия умишлено саботира съставянето на държавно управление.

Но явно Рашков е по-голям от геополитическата ориентировка на страната ни.

Ще изгорим ли юргана поради една бълха?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР