След като Брюксел започна разследване срещу закупуването на влакове от

...
След като Брюксел започна разследване срещу закупуването на влакове от
Коментари Харесай

Вместо от Китай: Купуваме двуетажни влакове за над 300 милиона лева от Полша

След като Брюксел стартира следствие против закупуването на влакове от Китай, в последна сметка железниците ни ще се снабдят със седем двуетажни електрически влака от Полша. Полската компания Stadler Polska е определена за доставката на влаковете, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възобновяване и резистентност, потвърдиха за Money.bg от Министерството на превоза и известията.

" Предложената сума е на стойност 300,513 милиона лв.. Срокът за доставка е 26 месеца, като следва да бъде подписан и контракт с определения реализатор ", декларират от транспортното ведомство.
 Снимка 649255
Източник:

Двуетажните китайски влакове за 250 милиона лв.

Припомняме, че по железопътните релси на България тази година трябваше да се движат нови китайски двуетажни влакове. Това беше посочено в.

Конкурсът от страна на Министерството на превоза и известията за възобновяване на българските железниците е точно за " доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с потенциал от най-малко 300 седящи места, поддръжка за период от 15 години и образование на личен състав ". 
 Новите двуетажни китайски влакове за 250 милиона лв., които трябваше да се движат и в България
Новите двуетажни китайски влакове за 250 милиона лв., които трябваше да се движат и в България

Високотехнологичните машини развиват 160 км/ч

През януари обаче от транспортното минисетрство прекратиха краткотрайно търга с претекстовете, че единственият претендент, който е подаал оферта, предлага по-дълъг период за доставка от заложения в условията на поръчката.

Високотехнологичните машини на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), с която се водеха договаряния, развиват до 160 км/ч. Всеки един от влаковете разполага с 345 седящи места.

Китайската CRRC е най-големият производител на преносим състав в света във връзка с приходите.
 Брюксел проверява най-голямата договорка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лв.
Брюксел проверява най-голямата договорка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лв.

Обществената поръчка беше прекъсната в края на предходната година и още веднъж пусната при започване на тази

Разследването на Брюксел

През февруари стана ясно, че Европейската комисия проверява изцяло най-голямата социална поръчка в България, обвързвана с покупка на нови влакове. Става дума за доставката на 20 електрически " push pull " китайски влака с обща индикативна стойност над 1,2 милиарда лв., научи тогава Money.bg от на формалната страница на Европейска комисия. Това беше и първото задълбочено следствие поради подозрения за нарушение на регламента за задгранични дотации в Европейски Съюз.

" Проверката е за това дали са спазени разпоредбите, които подсигуряват, че получателите на задгранични дотации не могат да се възползват от незаслужено преимущество за продобиване на публични поръчки в Европейски Съюз, в ущърб на лоялната конкуренция ", стана ясно от известието на Еврокомисията.
 Снимка 659131
Източник:

Новата остаряла социална поръчка

В последна сметка публичната поръчка за снабдител на нови влакове беше открита в средата на февруари, а в края на март бяха отворени офертите на всички участници. Оценката сподели, че офертата на въпросната полска компания Stadler Polska дава отговор на всички условия, акцентират от Министерството на превоза и известията.

На този декор към този момент започнаха договаряния и с испанската компания Patentes Talgo SL за доставката на 20 push-pull влака, а публичната поръчка за доставка на 35 електрически мотрисни влака следва да бъде обновена на стадий подаване на предложения със период до 11 април 2024 година.
 БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: значи ли това високоскоростни влакове
БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: значи ли това високоскоростни влакове

Чрез новата доставка държавните железници ще модернизира тнад 20% от преносимия си състав

Вагоните от Deutsche Bahn

В края на месец март " БДЖ-Пътнически транспорти " и Deutsche Bahn подписаха контракт за доставката на 76 осъвременени пътнически вагона за общо 30,5 милиона лв..

" Първите 19 от тях ще дойдат у нас още през април, а останалите 57 най-късно до началото на юни. Благодарение на договорката с немските вагони ще бъде освежен преносимият състав по най-натоварените посоки в България ", разясняват от Българските държавни железници.

Чрез тази доставка БДЖ ще модернизира тнад 20% от преносимия си състав.

" Основната цел е промяна на желецниците, която би трябвало да докара до осъвременен преносим състав на европейско равнище ", обобщиха за Money.bg от БДЖ.

Означават ли модерните вагони високоскоростни български влакове?

Германски машини, както и полските, са мощни, осъвременени и дават отговор на високите европейски условия. Подвижният състав на някои от тях разрешава насърчаване на скорост до 200 км/ч. Такава скорост обаче няма по какъв начин да бъде развивана в България.

" Причината за това се крие в инфраструктурата на железопътните линии у нас, които към момента мъчно разрешават повдигането на повече от 90-100 км/ч. ", разяснява за Money.bg инж. Мартин Янев - специалист към Европейската железопътна организация.

Експертът обаче акцентира, че комфортът на пасажерите безспорно ще бъде усъвършенстван, което сигурно е добра вест. Плюс е и скорошното нахлуване на частна конкуренция, което може да докара до изцяло възстановяване на българския железопътен транспорт.
 БДЖ ще има съперник: Идва нов пътнически жп транспортьор за период от 15 години
БДЖ ще има съперник: Идва нов пътнически жп транспортьор за период от 15 години

Министерският съвет одобри решение за осъществяване на процедура за избор на компания за публичен превоз
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР