След като беше забранен в някои арабски страни, филмът Барби

...
След като беше забранен в някои арабски страни, филмът Барби
Коментари Харесай

Барби опъва нерви в консервативния Персийски залив

След като беше неразрешен в някои арабски страни, филмът " Барби " разделя публиката в консервативния Персийски залив.


В Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - които до 2018 година не разрешаваха на дамите да карат или да посещават киносалони - почитателите се подредиха на опашка в розови разновидности на абая - обичайна покриваща всичко тога, с цел да гледат хитовия филм.


Но не всички са удовлетворени от празнуването на женската равноправност в район, в който отношението към овластяването на дамите се трансформира постепенно.

В обществените медии беше необятно публикувана фалшифицирана фотография, на която саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са облечени в розови плебеи, а известен бахрейнски просветител се разгласи против прогресивната съгласно него стратегия на кино лентата.

Бахрейн е една от монархиите в Персийския залив, които демонстрират " Барби ", който е неразрешен в Кувейт и не е пускан в Катар и Оман. В по-широкия Близък изток филмът е неразрешен - Алжир и Ливан.

" Никога не сме си представяли, че сходен филм ще бъде показван в страните от Персийския залив ", споделя пред Агенция Франс Прес Вадима Ал-Амири, 18-годишна емиратка, в претъпкано дубайско кино, предлагаща розови пуканки на феновете, облечени в подобаващи цветове.

Филмът на феминистката Грета Геруиг не съдържа очевидни препратки към ЛГБТК, само че внимателно визира тематиките за разнообразието и приобщаването, а в него взе участие и транс артист.

В Дубай, който се дефинира като вселенски център на Персийския залив, киносалоните са украсени със сувенири и фотокабини, завършени като кукли.

Мунира, 30-годишна саудитка, се причисли към трите си облечени в розово дъщери в киносалон в Дубай.

" Ако филмът включва правила или концепции, противоположни на тези, в които имаме вяра, той не би трябвало да се демонстрира в Саудитска Арабия или в други страни от Персийския залив ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.


" Но ние дойдохме, с цел да дадем късмет на кино лентата ".

Социалните медии са обхванати от манията. Видеоклип с гигантско, цифрово основано Барби до Бурж Халифа, най-високата постройка в света, беше споделен от хиляди.

В ранните стадии на кино лентата се преглежда тематиката за овластяването на дамите. Различните Барбита включват президент, посланик и съдии от Върховния съд - специалности, които обичайно се разпореждат на мъжете.

С развиването на сюжета патриархатът заплашва да болести " Барбиленд " - матриархална химера, в която мъжете се излежават на плажа, а дамите заемат влиятелни длъжности.

Ресторантите в столицата Рияд включиха в менюто си ястия и питиета, въодушевени от Барби. Но не всички са впечатлени.

Ханан Ал-Амуди, саудитска майка на четири деца, която чака да гледа различен филм в Дубай, съобщи, че няма интерес да гледа " Барби ".

" Подкрепям свободата и отвореността, само че във връзка с " Барби " чух, че оспорва мъжествеността ", сподели тя, облечена в черна абая и було за лице никаб.

" За един мъж да наподобява на жена, като се гримира и облича (женствено)... това е нещо, което не ми харесва ", сподели тя, визирайки разголения Кен на Райън Гослинг.

В Бахрейн " Барби " си навлече гнева на ислямския просветител Хасан Ал-Хюсейни, който е следван от милиони в обществените медии и прикани за възбрана.

В обява в Instagram той подлага на критика кино лентата за това, че " се бунтува против концепцията за брак и майчинство " и демонстрира мъже " без неустрашимост " или ги изобразява като " чудовища ".

Подобни възражения бяха изразени и в Кувейт, който блокира кино лентата, с цел да " отбрани публичната нравственос и обществените обичаи ".

Кувейт беше единствената арабска страна от Персийския залив, която този месец забрани австралийския филм на ужасите " Talk to Me " в който взе участие транссексуален артист, само че не се загатват ЛГБТК въпроси.

Кувейтците обаче въпреки всичко съумяха да гледат " Барби " посредством пиратски уеб страници или даже като прекосиха границата със Саудитска Арабия.

Кувейтската журналистка Шейха Ал-Бахауед го е гледала онлайн, само че е останала разочарована, тъй като е почувствала, че той не е задоволително феминистки или приобщаващ.

" Той демонстрира бял, колониален и лекомислен феминизъм ", сподели тя.

" Феминизмът в никакъв случай не се основава на замяната на патриархалната система с матриархална, а по-скоро... се основава на равенството, справедливостта и равните благоприятни условия. "

Но за Рифан ал-Амуди, 18-годишна саудитка, " Барби " прокарва феминистката стратегия прекомерно надалеч.

" Хубаво е една жена да работи и да бъде независима ", споделя тя в кино в Дубай.

" Но нейното тяло не е като това на мъжа. Тя може да прави всичко като мъж, само че в избрани граници. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР