След изявлението на федералния министър на вътрешните работи на БиХ

...
След изявлението на федералния министър на вътрешните работи на БиХ
Коментари Харесай

Ще се възпротивят ли силовите органи на РС на евентуален арест на Додик?

След изказването на федералния министър на вътрешните работи на БиХ Рамо Исак, че Федералната полицейска администрация (ФПА) ще арестува президента на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, в случай че Съдът на БиХ подреди това, последваха остри реакции от страна на политици от районен съд, в това число от страна на министъра на вътрешните работи на районен съд Синиша Каран, заяви „ Сараево Таймс “.


Министърът на сигурността на БиХ Ненад Нешич съобщи, че Милорад Додик е предпазено лице, охранявано от Министерството на вътрешните работи на районен съд, и че надлежно министерството няма да разреши ареста му, даже в случай че Съдът на БиХ вземе такова решение.

Важно е да се означи, че обвързване на полицейските чиновници от Министерството на вътрешните работи на районен съд е да обезпечат незабавна физическа отбрана на президента на районен съд, понастоящем Милорад Додик, в случаите на физическа опасност от страна на нарушители, само че не и да го пазят от правосъдните институции.

Членовете на Министерството на вътрешните работи на районен съд, които биха се впуснали в сходна случка, биха направили освен съществени дисциплинарни нарушавания, само че и тежки престъпни закононарушения, които биха ги изправили пред съда.

Заплахите на политици от районен съд, че са подготвени да употребяват полицията, с цел да избегнат отговорност за осъществени закононарушения, са доста рискови. Още по-притеснително е мълчанието на управлението на Министерството на вътрешните работи на районен съд отпред с министър Синиша Каран, което не се дистанцира от очевидния напън и въздействие на ръководещия режим върху полицията на ентитета.

Изявленията на министъра на сигурността Ненад Нешич са изключително притеснителни, в случай че се вземе поради, че Нешич е началник на министерството, в което влиза Държавната организация за следствие и отбрана (ДАРЗ) и което се оглавява от Дарко Кулум - постоянен клиент на политическите събрания на Съюза на самостоятелните социалдемократи (СНСД), чийто ръководител е Додик.

Ако се вземе поради цялостният подтекст, т.е. че при положение на възможна неоправдателна присъда против Додик ръководещата група ще се опита по всевъзможен метод посредством Държавната организация за следствие и отбрана (ДАРЗ)и Министерството на вътрешните работи на районен съд да попречва осъществяването на присъдата против президента на ентитета, разумният извод е, че разпореждането на Съда на БиХ, в случай че се стигне до него, би трябвало да бъде изпълнено от федералната полиция.

Изявлението на министър Исак, че ФПА ще арестува Додик, в случай че има такава заповед от Съда на БиХ, се основава на закони. Ако единствено министър Каран и министър Нешич бяха дали същия отговор в тази ситуация с Министерство на вътрешните работи на районен съд и ДАРЗ, тъй като заповедите на Съда на БиХ са наложителни за всички полицейски служби в цяла БиХ.

Член 4 от Закона за съдилищата на районен съд гласи следното: " Всеки в районен съд и БиХ е задължен да съблюдава окончателното и влезнало в действие правосъдно решение ".

ФПА може да работи на територията на районен съд и да арестува Милорад Додик, в случай че Съдът на БиХ реши, че ФПА е полицейски орган, който е способен да извърши заповедта на Съда на БиХ.

В такива обстановки ФПА е длъжна единствено да осведоми Министерството на вътрешните работи на районен съд, че прави публични действия на територията на субекта районен съд.

Следва да се напомни, че ФПА към този момент извърши дейности, т.е. в няколко случая работи на територията на районен съд по предписание на Прокуратурата на БиХ, до момента в който вътрешното министерство на районен съд единствено оказва подпомагане на инспекторите на федералната полиция.

Така през миналия интервал инспектори на ФПА са разпитвали очевидци в Баня Лука и са предприемали други публични дейности на територията на районен съд по разпореждане на държавното обвиняване./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР