След известното затишие през 2020 г. и 2021 г., през

...
След известното затишие през 2020 г. и 2021 г., през
Коментари Харесай

Инвестициите се насочват към еднофамилни жилищни сгради

След известното мъртвило през 2020 година и 2021 година, през 2022 година пазарът на недвижими парцели се възвърне, а тази година се следи едно относително по-спокойно развиване.

Това сподели основният проектант на София Здравко Здравков по време на " Residential forum 2023 ". Той уточни, че главно вложенията се насочват към еднофамилните жилищни здания, а региони като " Нови Искър " излизат на напред във времето.

Пикът при издадените позволения за градеж е бил през 2019 година, като от този момент всички региони в Столична община са следвали наклонност на относителен спад в броя на издадените позволения – през 2020 и 2021 година, до 2022 година, когато възвръщат своите нива. През 2019 година рекордьори по брой издадени позволения за градеж са били четири региона - " Витоша ", " Триадица ", " Лозенец " и " Студентски ", като през последните две години има превръщане на наклонността и регион " Нови Искър " изпреварващо догонва регионите " Витоша " и " Панчарево ".Основно наклонността е за търсене на нискоетажни еднофамилни жилищни здания.

Цените на парцелите в София остават високи 

Главният проектант на София уточни, че през последните години има наклонност на дълготраен растеж на размера на парцели, които общината придобива, като годишно това са сред седемдесет и 100 хиляди квадратни метра, което, по думите на Здравков, е извънредно незадоволително на фона на общите терени за отчуждаване. 

За трасето на Софийския околовръстен път, Здравков подсети, че е един от двата сектора, на които планът е разграничен, към този момент има издадена заповед за одобрение от служебния отраслов министър, само че има две тъжби във Върховния административен съд. Главният проектант изрази вяра съдът в действен порядък да ги прегледа, а новото управление на районното министерство да откри " куража и времето " да провежда търговете за избор на реализатор. За другия сектор предходният отраслов министър Гроздан Караджов издаде заповед за допускане, само че още веднъж тя влезе в съда и се чака магистратите да се произнесат.

София е хазаин на най-голямото събитие за жилищния бранш в България - Residential Expo и Residential Forum 2023 в Sofia Event Center.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР