След излизането си по кината Марсианецът спечели любовта на публиката

...
След излизането си по кината Марсианецът спечели любовта на публиката
Коментари Харесай

Военни бази на Марс: Ще станат ли реалност?

След излизането си по кината Марсианецът завоюва любовта на публиката с хумора и научния натурализъм, вложен в него. В листата с научните обстоятелства би трябвало да влезе и годината, в която се случва действието. Пилотираната задача до Марс се случва след 2030 година Това е и същото време, в което НАСА счита да изпрати астронавти на алената планета. В случая се получава по този начин, че научната фантастика притегля вниманието на хората към същинското премеждие, което следва да се случи.

Когато пенсионираният американски боен Ранди Креймър, прочут като капитан Кей, разгласи, че неотдавна се е завърнал от 17-годишна задача на Марс, предстоящо се появиха много подозрения. Бившият боен удостовери, че е работил в секретна интернационална военна база, в която трябвало да пази човешките колонии на Марс, които съжителствали с разнообразни рептили и инсектоиди.

Разбира се, няма документирани доказателства за изказванията му и това кара хората да считат, че историите му са по-скоро научна фантастика. Въпреки това, нещата, които Креймър сподели, привлякоха вниманието на обществеността и нескрито излезе въпросът за възможните военни бази на Марс.

Състезанието до Луната

Наскоро стана ясно, че огромната конкуренция за кацането на Луната през 60-те е имала една цел – коя страна ще е първа в построяването на военна база там. След триумфа на американците, наподобява, че те не са считали да спрат до такава степен. Крайната цел е била да бъдат тествани нуклеарни оръжия на неутралната територия.

Военният проект на Съединени американски щати, наименуван Проект Хоризонт, се състоял в това Съветският съюз да бъде надвит в надпреварата до Луната и американците да имат непрекъсната военна база там. Разбира се, фантазиите не спирали до такава степен – имало оферти за военни бази и на други небесни обекти, в това число и на Марс. Но желанието и действителността са две разнообразни неща. Бюджетът на НАСА бива орязван непрекъснато и сходни планове стават все по-нереалистични.

Все отново опцията съществува

Дори и да имаше задоволително пари, държавното управление на Съединени американски щати е подписало контракт. През 1967 година страните членки на Организация на обединените нации се съгласяват на възбрана за потребление на нуклеарни оръжия в космоса, било то на Луната или където и да е другаде.

И до през днешния ден договорът служи като основа на стандартите, които би трябвало да бъдат следвани в галактическите стратегии на всяка страна. В съглашението ясно се споделя, че никакви оръжия за всеобщо поразяване не би трябвало да бъдат поставяни на Луната или на никое друго небесно тяло – всички инициативи би трябвало да бъдат с мирни цели. Под отговорност няма да бъдат подвеждани единствено страни, а и частни организации (пример за това е Mars One).

Въпреки това опцията за военни бази на Марс съществува. В последна сметка всичко е допустимо. Но при сегашната финансова обстановка и без нарушение на интернационалния контракт, скоро (и за щастие) космосът няма да бъде проучен за военни цели.

Top Secret Writers

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР