След изключеното електрозахранване на Чернобилската АЕЦ, Международната агенция за атомна

...
След изключеното електрозахранване на Чернобилската АЕЦ, Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

И Запорожката АЕЦ без контакт с МААЕ

След изключеното електрозахранване на Чернобилската АЕЦ, Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че е изгубила контакт и с отдалечените системи, които наблюдават нуклеарния материал в най-голямата нуклеарна централа в Европа – Запорожката в Украйна, съобщи организация Ройтерс.

От два дни тя е напълно в ръцете на Русия, откакто военни елементи нападнаха централата и провокираха пожар в подготвителния й комплекс.

АЕЦ Чернобил, където през 1986 година стана най-голямата нуклеарна повреда в света, пък бе завладяна от съветските сили предишния месец.

Двете атомни централи се ръководят от украински личен състав при условия, които съгласно МААЕ заплашват сигурността на оборудванията.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че е обезпокоен от неочакваното прекъсване на потока от данни от двете централи към организацията, основана във Виена.

МААЕ показва, че остава неразбираемо на какво се дължи това.

Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава.

Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са развалени и не работят.

На централата й е задоволителен и един електропровод, а пети подобен е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР