След инфлацията следващият удар върху българските домакинства ще е неизбежният

...
След инфлацията следващият удар върху българските домакинства ще е неизбежният
Коментари Харесай

Лоша новина: Скачат лихвите по кредитите

След инфлацията идващият удар върху българските семейства ще е неизбежният растеж на лихвите по ипотечни заеми. В България към декември 2022 има 186 хиляди ипотечни заема над 5 години. 90.5% от тях са в левове, 9% в евро и към 0.5% в друга валута. Средният размер на ипотечния заем е 88 500 лева
В всеобщия случай, лихвата по ипотечните заеми е по формула „ лихвен % по депозити + 2% “. И защото депозитите от години стоят на 0%, лихвите по ипотечните заеми са към 2%.
Това не може да продължава. Едногодишният Юрибор от средата на 2016 до преди година беше негативен. Преди година бе -0.5%. Днес е към този момент 3.32%. Заедно с него, в Европа се подвигат и лихвите по ипотеки. В Германия лихвите по ипотечните заеми сега са към 5 % и ще порастват.
Нашите банки проспаха това.
Вместо гладко повдигане на лихвите по депозити и надлежно по ипотечни заеми, в този момент ще стоварят внезапно нарастване, както през 2009 след банкрута на Лиймън Брадърс, когато се случи същото: балон на ипотечни заеми, внезапно нарастване на ипотечни лихви, неспособност на хората да изплащат жилищата си и банкрути.
Сега дано забележим какво значи това нарастване на лихвата в парично изражение.
Ако сте теглили 20-годишен ипотечен заем за 100 хиляди лева при 2% рента, месечната ви вноска при започване на изплащането е 580 лева и за 20 години ще върнете 121 хиляди лева на банката.
Ако лихвата стане 4%, месечната ви вноска ще е 750 лева и ще върнете 140 хиляди лева на банката. Ако е 6%, месечната ви вноска ще е 916 лева и за 20 години ще върнете 160 хиляди лева на банката. Ако стигне 8%, месечната ви вноска ще е 1083 лева и за 20 години ще върнете 180 хиляди лева на банката.
Сега си представете младо семейство, патило 20-годишен заем при 2% с вярата да заплаща по 580 лева на месец и внезапно да им стоварите 1083 лева на месец.
Не можем да позволим това. Банките не потвърждават, че могат да се оправят. Страхът да не изгубят клиенти ги кара да се държат безразсъдно и безконтролно.
Затова се постанова да контролираме този развой със закон. 

Пост на някогашния зам.-министър на финансите Георги Кадиев
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР