След години на спекулации и спорове обитателите на три гробници,

...
След години на спекулации и спорове обитателите на три гробници,
Коментари Харесай

Идентифицираха останките на бащата, брата и сина на Александър Велики в Гърция

След години на спекулации и разногласия жителите на три гробници, принадлежащи на фамилията на Александър Велики, най-сетне са разпознати. Намиращи се в Голямата гробница на Вергина в Северна Гърция, погребенията съдържат останките на бащата, мащехата, полубратята и сина на Александър, както и доспехи и други предмети, принадлежали на самия него.

Разкопани за първи път през 1977 година, гробниците са включени в листата на ЮНЕСКО за международно завещание и съгласно създателите на новото изследване " съдържат удивително богат набор от погребални движимости ". Въпреки това, въпреки в никакъв случай да не е имало подозрение, че заровените кости са принадлежали на близки родственици на Александър, учените са прекарали съвсем половин век в препирни за това кой тъкмо лежи във всеки гроб, написа IFL Science.

За да схванат кой кой е, създателите на проучването комбинират остеологични разбори, макрофотография, рентгенови фотоси и анатомични дисекции на античните остатъци с исторически източници от античното минало. По този метод те откриват, че Гроб I съдържа костите на мъж с засегнато коляно, както и на жена и бебе, което е било единствено на няколко дни или седмици по време на гибелта.

Поради това те стигат до заключението, че мъжката фигура е цар Филип II Македонски - бащата на Александър Велики, за който е известно, че е куцал. Изключително младата възраст на бебето се вписва изцяло и в историята за убийството на Филип през 336 година прочие

Според множеството източници Филип II е погубен от бодигарда си единствено няколко дни след раждането на брачната половинка му Клеопатра. Смята се, че убийството е поръчано от предходната брачна половинка на Филип - Олимпиада, майката на бъдещия Александър Велики.

Почти незабавно след убийството Олимпиада убива Клеопатра и бебето ѝ - евентуално като ги изгаря живи - и по този начин разчиства пътя на Александър да наследи трона. Според откривателите " скелетните доказателства от новороденото са безапелационни, че гроб I принадлежи на Клеопатра и нейното новородено дете и затова на Филип II, защото детето на Клеопатра е единственото убито новородено, известно от някоя царска македонска двойка ".

Преди това някои учени твърдяха, че Филип II е заровен в гробница II, която също съдържа остатъци на мъж и жена. Липсата на бебе обаче, съчетана с неналичието на забележими признаци на физическа контузия върху мъжкия скелет, дефинитивно изключва тази опция.

Вместо това, въз основа на скелетните доказателства за несъразмерна езда, създателите на проучването заключават, че гроб II принадлежи на " жената-воин " Адея Евридика, брачна половинка на полубрата на Александър - цар Аридей.

" Поради антични изображения и описания някои учени допускат, че някои от предметите в гробница II, като да вземем за пример доспехите, са принадлежали на Александър Велики, което е допустимо единствено в случай че това е гробницата на Аррхидея, а не на Филип II ", пишат създателите. Така тези остатъци са избрани като остатъци на " доста по-малко впечатляващия брат на Александър " и неговата много впечатляваща съпруга-воин.

И най-после, създателите на проучването не намират причина да слагат под подозрение отдавнашното съмнение, че Гробница III съдържа останките на Александър IV, малолетния наследник на Александър Велики.

Така че, казано в резюме, откривателите пишат, че " показаните доказателства поддържат заключението, че гробница I принадлежи на крал Филип II, неговата брачна половинка Клеопатра и тяхното новородено дете. Гробница II принадлежи на цар Аридей и брачната половинка му Адея Евридика. Гробница III е на Александър IV. "

" Тези изводи опровергават обичайните догатки, че гробница II принадлежи на Филип II ", споделят те.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР