След години или може би само месеци мрачните икономисти, могат

...
След години или може би само месеци мрачните икономисти, могат
Коментари Харесай

Всъщност САЩ може и да не преживеят рецесия тази година

След години или може би единствено месеци мрачните икономисти, могат да измислят научно-обосновани аргументи, за какво не видяхме криза през 2023 година. А тя бе необятно предстояща от съвсем всички пазарни участници.

Очакваната криза е може би най-широко плануваното икономическо събитие в актуалната история - което наподобява много несъмнено, че може и да не се случи.

Или най-малко не с всички знаци за търсене и наемане на личен състав, разлепени по витрините на магазините и бизнес-лидери, които се оплакват от неналичието на личен състав за бизнеса си. Не и с към 2,5 милиона пасажери на авиолинии дневно в Съединени американски щати, които подават документи през контролно-пропускателните пунктове на TSA. Не и с цените на хотелските стаи с над 10% от предпандемичните равнища за множеството огромни градове в Съединени американски щати. Не и с растеж на пазара от 14% досега.

Инвеститорите не трябва да не помнят, че стопанската система най-често пораства и че акциите най-често се повишават, както и че гениалният Уорън Бъфет към момента е прав: Никога не залагайте против Америка. Оптимизмът, наподобява, е толкоз в дефицит в наши дни, че пазарният коментатор Закари Карабел сътвори подкаст за това, наименуван What Could Go Right?

Консенсусната прогноза на икономистите за сините чипове през второто тримесечие - негативна при започване на април - в този момент се повишава до 1%, до момента в който цената на GDPNow на Фед в Атланта се движи към 2%. Проучването на потребителските настроения на Университета на Мичиган е повишено с 8% през юни, " достигайки най-високото равнище от четири месеца, отразявайки по-голям оптимизъм с отслабването на инфлацията ", съгласно последната актуализация.

Възрастните хора харчат бързо, откакто получиха най-голямото нарастване на общественото обезпечаване от 1981 година насам. Разбира се, общите разноски на потребителите са изборни - заведения за хранене, храна и пътувания, да; коли и бижута, не толкоз доста, само че това допуска благоразумно мислене, а не преяждане като по време на образуването на балони, което е позитивно.
 Кога стопанската система на Съединени американски щати ще навлезе в криза
Кога най-голямата стопанска система в света ще навлезе в криза

Прогнозата на Bank of America

Но най-положителният факт, сигурно в по-дългосрочен проект, са незадоволително приетите $2 трилиона разноски от Вашингтон в три законопроекта: Закона за вложенията в инфраструктурата и заетостта, Закона за основаване на потребни тласъци за произвеждане на полупроводници и науката и Закона за понижаване на инфлацията.

Въпреки че Кевин Полари, началник на програмата за инфраструктурни и финансови планове на Deloitte за щатски и локални управляващи, предизвестява, че част от тези пари са спомагателни, той въпреки всичко е най-оптимистичен по отношение на разноските. " Парите са големи по своето влияние върху промишлеността и импулса, който сътвориха ", споделя Полари, представен от финансовото издание Barrons. " Катализира толкоз доста интензивност, че в действителност е умопомрачително. Докато се срещам с градски организации за обмисляне, количеството планове е в действителност, в действителност зашеметяващо. "

Brookings назовава това " Началото на инфраструктурното десетилетие на Америка ", до момента в който Джо Куинлан, началник на маркетинговата тактика на Merrill и Bank of America, споделя, че " Съединени американски щати са в ранните стадии на индустриалния суперцикъл ". Куинлан показва напъните в региона на възобновимата сила, електрическите транспортни средства и батериите/станциите за зареждане и полупроводниците, както и пристанищата, автомагистралите, мрежите и летищата. Той вижда годишните разноски за индустриално строителство на нацията да скочат до близо 200 милиарда $ тази година, четири пъти повече от преди десетилетие.

Чуждестранните компании взеха това към този момент под внимание. Куинлан показва, че е имало сериозен скок на директните задгранични вложения в Съединени американски щати, от 150 милиарда $ през 2020 година до над 350 милиарда $ и възходящи през тази година.

" За задграничните компании, в случай че желаете част от действието, би трябвало да сте тук ", споделя Куинлан. " Това ми припомня за 70-те години на предишния век, когато Япония ни финансираше, а Съединени американски щати постановиха ограничавания върху износа на японски коли. И по този начин, японците просто прескочиха бариерата и започнаха да вършат коли в Мерисвил, Охайо [където Honda отвори цех през 1982 г.] и други елементи на Съединени американски щати. Сега следим нещо сходно. "
 Тревожните признаци за идна дълбока криза
Тревожните признаци за идна дълбока криза

И дали това не е единствено " върхът на айсберга "?

И по този начин, виждаме взаимно дружество на Белгия и Франция, което възнамерява оборудване за синтетичен природен газ в Тексас. Британците също отиват към Съединени американски щати, в това число конгломерата Johnson Matthey и компанията за възобновима сила Drax, като основният изпълнителен шеф на последната сподели пред лондонския Times: " Ако и когато станем главно или преобладаващо американска компания, това е нещо, за което може би си коства да се замислим.

" Започващото приключване на капитали и компании към Съединени американски щати се трансформира в безпокойствие за законодателите на Обединеното кралство и Европейския съюз и същинска берекет за Съединени американски щати, създавайки мултиплициращ резултат, който беше желанието на Вашингтон от самото начало.

Целият този комплициран напредък обърка икономистите. Колегата на Куинлан, Майкъл Гапен, основен американски икономист в Bank of America, неотдавна отдръпна апела си за криза през втората половина на 2023 година (спад, който съгласно него ще бъде единствено на половина по-тежък от типичното свиване) до още по-леко закъснение, което идва през първата половина на 2024 година Всъщност той даже го назова " криза на растежа ".

Да, бизнесът с първично обществено предложение е слаб тази година - във връзка с имена на звезди, брой покупко-продажби и размер в долари. Основните моменти от IPO-тата през 2023 година, до момента включват 69 компании, което е спад от 41% по отношение на същия миг на предходната година.

По-малкото първоначални обществени предлагания са огромна причина, заради която фондът от акции се свива през годините. Последният брой обществени компании в Съединени американски щати в този момент възлиза на 5938, съгласно Световната федерация на тържищата, което е с 27% по-малко от пика от 8156 през 1997 година Всъщност броят на обществените компании се е повишил от най-ниските 4772 през 2013 година, само че тук още веднъж, SPAC са повишили общата сума. Тъй като модата на SPAC избледнява, очаквайте броят на акциите да спадне.

Няколко фактора способстват за това повече компании да останат частни, в това число страхът от регулация и повече способи чиновниците на частни компании да продават акциите си. Но главната причина са големите суми пари, които са се влели в рисков капитал.

Другият фактор, способствуващ за свиващия се брой на обществените компании, идва от фирмите с частен капитал, които са закупили 371 обществени компании на стойност 857 милиарда $ през последното десетилетие, съгласно Dealogic.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР