След главозамайващия успех на книгата Дамски гамбит“, по която Netflix

...
След главозамайващия успех на книгата Дамски гамбит“, по която Netflix
Коментари Харесай

Играчът“ – нов роман на български от автора на сензацията Дамски гамбит“

След главозамайващия триумф на книгата „ Дамски гамбит “, по която Netflix снима минисериал, за първи път на български излиза и различен незабравим разказ на писателя Уолтър Тевис – „ Играчът “. Впечатляващата история за билярд, въодушевила класическия холивудски блокбастър с Пол Нюман, излиза на 31 октомври с логото на издателство „ Кръг “. Преводът е на Христина Иванова, а корицата е на Наталия Чайкина.

Действието в „ Играчът “ стартира в привидно елементарна билярдна зала, в привидно напълно елементарен ден. Никой обаче не допуска, че на една от масите там ще се развихри знаменателна борба. Срещу всепризнатата легенда в билярда – Дебелака от Минесота, въодушевен от действително съществуваща персона, – ще се изправи млад и напорист, добре изглеждащ мъж, решен да завладее този спорт. Той жадува името му да се шепне с страхопочитание, а джобовете му да се препълнят от пари. Той е Еди Фелсън, по прякор Бързия, и е основен воин в „ Играчът “.

Еди пътува от град на град и подмамва съперниците си, че е по-слаб, в сравнение с е, с цел да се пробват против него… и да бъдат победени. Но идва бленуваният ден, в който той най-накрая ще се изправи против същинския крал на билярда, Дебелака, с цел да се опита да завоюва званието най-велик състезател в Америка. Феноменалната им борба продължава дълго, търпи голям брой обрати, в обособени моменти осъществяванията на двамата се сливат, с цел да се трансфорат в необикновено представление за зяпачите, залагащи край тях.

Крайният изход ще преобърне живота на Еди Фелсън вечно. Той ще би трябвало да открие по какъв начин да се изправи на крайници, да вдигне още веднъж щеката си с горделивост и да пребори личните си демони, освен на зеленото сукно, а и в личния си живот.



„ Играчът “ е дебютният разказ на Уолтър Тевис и излиза за първи път през 1959 година Моментално е признат с овации от читателите и рецензията, а „ Тайм “ написа, че в случай че Хемингуей обичаше билярда, колкото коридите с бикове, Еди Фелсън би бил неговият воин. През 1961-ва историята е екранизирана в едноименния филм The Hustler („ Играчът на билярд “). В ролята на Еди е Пол Нюман, а като Дебелака се превъплъщава Джаки Глийсън. Продукцията е измежду любимците на премиите „ Оскар “ и печели 2 статуетки от общо 9 номинации, измежду които за най-хубав филм и приспособен сюжет.

През март 2021 година „ Кръг “ издаде романа „ Дамски гамбит “ от Уолтър Тевис – също трансформирал се в сензация за феновете посредством минисериала на Netflix. От тогава насам трогателната история на шахматистката Бет Хармън непроменяемо е измежду най-търсените заглавия от издателството и потвърждава остарялата максима, че книгата постоянно е по-добра от кино лентата.

Уолтър Тевис (1928 – 1984) е публицист и академични учител по литература. В креативната си биография има 6 романа и голям брой разкази, преведени на повече от 18 езика. Добива международна известност с книгата „ Дамски гамбит “, която през 2020 г. Netflix превърна в минисериал, спечелил две награди „ Златен глобус “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР