След гласуването на ратификацията за предоставяне на военнотехническа помощ за

...
След гласуването на ратификацията за предоставяне на военнотехническа помощ за
Коментари Харесай

Нинова призова президента Радев да наложи вето на военната помощ за Украйна

След гласуването на ратификацията за даване на военнотехническа помощ за Украйна ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президентът Радев да наложи несъгласие на решението. 

 

На второ четене и след остри диспути Народното събрание реши да ратифицира Договор за военна помощ от България към Украйна. Със „ 166 “ гласа „ за “ и 48 „ срещу “ решението беше взето.

 

„ Очевидно е, че в залата има „ коалиция на войната “, която ратифицира контракта за даване на оръжия за Украйна. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ изрично сме срещу и гласувахме „ срещу “, само че остана една опция това решение да бъде спряно, преосмислено и променено. Обръщам се от трибуната към президента и главнокомандващ Радев: Уважаеми господин президент, наложете несъгласие на закона за ратификация за даване на оръжия на Украйна. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

 

Тя уточни две групи учредения, на база на които той може да наложи несъгласие.

По първата, конституционно-юридическата, Нинова изясни, че това, което се е гласувало през днешния ден, понижава пълномощията на Народното събрание и опонира на Конституцията, защото служебният министър на защита е подписал контракт, в който написа, че анексите към него не подлежат на ратификация от Народното събрание. „ Това е противоконституционен текст. Анексите от интернационалните контракти са част от тях “, безапелационен е водачът на Българска социалистическа партия.

„ Имате и морално-политически аргументи да наложите несъгласие “, обърна се Корнелия Нинова към президентът: „ Президентът Радев на 7 октомври: „ Ще работя против въвличането на България във войната в Украйна. “ Цитирам: „ Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание или изгода, дължат отговор на българите чии ползи обслужват “.

Президентът Радев на 25 октомври: „ Войната, която уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите на опълчване, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения, в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра. Затова още един път приканвам за разсъдък и отговорност. “

„ И защото нямаше разсъдък и отговорност през днешния ден в залата, още веднъж споделям, призоваваме президентът да наложи несъгласие на съображение на неговото разбиране и по тази причина споделяме морално-политически аргументи. Към ГЕРБ, президентът Радев: „ За 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте, с цел да изнасяте в този момент? Трябва да си отговорите доста съществено на този въпрос. “ В Алианса, в Нато, споделя той, няма предписание и документ, които да задължават дадена страна да дава оръжия на трети страни “, продължи Нинова.

„ Президентът Радев на 19 октомври: „ Историята няма да елементарни на тези, които безгрижно или от изгода, тласнат страната към война. Най-превъзбудените военолюбци няма да заловен оръжие, само че с лекост ще заложат живота на българите. Имало го е и преди, за жалост, някои го вършат и през днешния ден. По неговите думи съществена задача на политиците би трябвало да бъде да пазят България от този пожар на войната “, уточни още тя от парламентарната естрада.

„ Нека в осъществяване на тези свои убеждения и обществени поръчки и на съображение нарушение на Конституцията, президентът Радев да наложи несъгласие. Ще получи нашата писмена позиция още през днешния ден “, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР