След Габрово, и в други градове има скок на новозаразени

...
След Габрово, и в други градове има скок на новозаразени
Коментари Харесай

Ръст на карантинираните: Трябва ли да се затегнат мерките в училище?

След Габрово, и в други градове има скок на новозаразени с COVID-19. Ако темпът се резервира, до два дни в тъмночервената зона ще преминат Перник и Видин. Близо са и Монтана, Сливен, Кюстендил и София-област.

В столицата от седмица обстановката се утежнява бързо и след още 7 дни евентуално и тя ще влезе в най-опасната Коронавирус зона.

В Кърджали наклонността е противоположна. Областта се приближава до зелената зона, за разлика от всички други у нас.

Близо два пъти повече карантинирани учители и 4 пъти повече възпитаници вкъщи от 15 септември до през днешния ден. За това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Най-много деца под карантина има в София-област – над 2%.

В столичното 125-то СУ ''Боян Пенев'' карантинираните възпитаници са 58, а един преподавател е дал позитивен тест за ковид.

При хубаво време тук часовете са изнесени. А учителите упорстват за спомагателни ограничавания.

" Просто за известно време дано да носят маски и в класната стая ", приканва Емилия Найденова – преподавател.

Според шефа родителите би трябвало да поемат персонална

" Имам голям проблем с това, че апелирам прозорците да бъдат отворени, родители се сърдят ", споделя Венелина Николова, шеф.

А от през днешния ден в тъмночервената област Габрово има по-строги ограничения. В клас са учениците от началния стадий и от класовете седми, осми и дванадесети. Детските градини и яслите към този момент ще работят. Масовите мероприятия са неразрешени.

По думите на математика Лъчезар Томов, поради ниския % имунизирани, можем да чакаме вълната да бъде дълга и тежка.

" Навсякъде, където се влиза в публично помещение би трябвало да се влиза със документ за имунизация или негативен тест. Другото, което би трябвало да се направи е затварянето на учебните заведения ", счита математикът доктор Лъчезар Томов.

" Мерки в София на този стадий не предвиждаме, макар че заболеваемостта на 14 - дневна база е достигнала междинните за страната, в София имаме към два пъти повече ваксинирани от междинното за страната ", изяснява проф. Тодор Кантарджиев, съветник към Столична община.

А министърът на образованието прикани още веднъж за съблюдаване на ограниченията в учебните заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР