След финализиране на сделката, ЕИГ ще притежава над 50% от

...
След финализиране на сделката, ЕИГ ще притежава над 50% от
Коментари Харесай

Евроинс придобива грузински застраховател

След завършване на договорката, ЕИГ ще има над 50% от грузинския осигурител

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) АД придобива един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group. Сделката към този момент е утвърдена от регулаторните органи. След завършването й, което планува нарастване на капитала на IC Group, ЕИГ ще има над 50% от грузинския осигурител и ще консолидира резултатите на новото си поделение в границите на третото тримесечие на 2018 година
IC Group развива активност от 2005 година и е измежду водещите застрахователни сдружения в Грузия, като предлага съвсем всички артикули на пазара. То е и измежду най-големите в здравното обезпечаване в страната. Компанията се чака да осъществя 5.4 млн. евро премиен доход (45% растеж на годишна база) през 2018 година IC Group има повече от 100 чиновници.
Придобиването на грузинското сдружение е част от тактиката на ЕИГ за разширение на активността в Източна Европа и страните от Оперативно-наблюдателно дело (CIS), които оферират забележителен капацитет за напредък поради ниското навлизане на застрахователни услуги. В Грузия особено има упования за мощен растеж на бизнеса предвид на предприеманите регулаторни промени и въвеждането на наложителна лавица " Гражданска отговорност " (ГО) за автомобилистите и в строителния бранш, планувано да влезе в действие до края на годината.
Застрахователният пазар в Грузия записва двуцифрен растеж (+12.3% за год.) през 2017 година като премиен доход, който се чака да се удвои през идващите три години след въвеждането на наложителната лавица Гражданско отделение и на фона на позитивните вероятности за икономическото развиване на страната. Грузинската стопанска система означи 5% растеж през 2017 година, като прогнозите са да добави най-малко 4.6% напредък през тази година.
" Придобиването на грузинската IC Group ще ни помогне да разтеглим и диверсифицираме бизнеса ни като географски обсег. ЕИГ ще бъде измежду първите интернационалните застрахователни групи в Грузия. Тази стъпка ще укрепи пазарната ни позиция в Оперативно-наблюдателно дело и ще затвърди профила ни на водеща група в района. ЕИГ ще влага на грузинския пазар и в оперативния потенциал на IC Group. " Вярваме, че Грузия дава положителни благоприятни условия за развиване и напредък ", разяснява Йерун Каръл Ван Лейуън, основен действен шеф на ЕИГ.

През юли финансовият регулатор в Украйна позволи на ЕИГ да придобие профилираната в застраховки при пътешестване украинска компания ERV от немската ERGO, част от един от водачите в презастраховането в световен мащаб - Munich Re. Сделката беше осъществена през април тази година. Акциите се чака да бъдат трансферирани до края на третото тримесечие на годината.

През последните години ЕИГ закупи застрахователния бизнес на немската Talanx International в България и Украйна – надлежно " ХДИ Застраховане " и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - " Интерамерикан ", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 година ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно сдружение на гръцката Пиреос Банк. Също през предходната година компанията закупи и забележителен значителен дял в съветското застрахователно сдружение ООО РСО " Евроинс ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР