След филмова година, преминала често в отсъствието на публика, наградите

...
След филмова година, преминала често в отсъствието на публика, наградите
Коментари Харесай

CODA: Дете на глухи родители спечели Оскар за най-добър филм

След кино година, минала постоянно в отсъствието на аудитория, премиите "Оскар " за първи път присъдиха топ оценката си за най-хубав филм на продукция на стрийминг платформа - драматично-комичната история за съзряването "CODA: Дете на глухи родители " на режисьорката Шан Хедър.

В наградния сезон, чиято кулминационна точка са "Оскар "-ите, "Силата на кучето ", тъмен и психически уестърн за токсичната неустрашимост, режисиран от Джейн Кемпиън, беше считан за главен кандидат за най-хубав филм. От Netflix предвкусваха историческа победа, която обаче им се изплъзна за следващ път.

Конкуренцията за водещия приз на киноакадемията се ускори през последните седмици, когато сериозна поръчка за победа даде филм, считан за новобранец. "CODA: Дете на глухи родители " - трагична комедия, наситена с страсти и оптимизъм, която завоюва голям брой награди, присъждани от професионалните организации на американската кино промишленост.

Наблюдателите регистрираха "силна динамичност " в интерес на "CODA: Дете на глухи родители " - положителен и успокоителен филм, появил се като ярък лъч след миналите две сложни години.

Макар мнозина да сипеха хвалебствени слова за "Силата на кучето ", филмът на Джейн Кемпиън не хареса на други, които го укориха в клинична безчувственост и липса на страсти.

Друг "коз в ръкава " на "CODA: Дете на глухи родители " беше, че става въпрос за самостоятелен нискобюджетен филм, който тази година беше възприеман като новобранец и който като подобен можеше да притегли благосклонностите на имащите право на глас.

Стана ясно също, че някои членове на американската киноакадемия към момента не са склонни да гласоподават за продукция на водещия стрийминг колос Нетфликс във топ категория за най-хубав игрален филм. В последна сметка имащите право на глас отдадоха желанията си на "CODA: Дете на глухи родители ", който се излъчва от друга стрийминг платформа - Епъл Ти Ви плюс.

Останалите продукции, с изключение на "CODA: Дете на глухи родители, които се съревноваваха за топ оценката, бяха "Силата на кучето ", "Белфаст ", "Не поглеждай нагоре ", "Карай колата ми ", "Дюн ", "Методът Уилямс ", "Лакрицова пица ", "Алеята на кошмарите " и "Уестсайдска история ".

Новозеландката Джейн Кемпиън предстоящо завоюва "Оскар " за най-хубав режисьор за работата си над мрачния уестърн "Силата на кучето ".

Кемпиън е единствената жена, номинирана два пъти в по традиция доминираната от мъже режисьорска категория. Първата й номинация е за драмата "Пианото " (1993). На церемонията през 1994 година новозеландката губи не от кого да е, а от Стивън Спилбърг, който печели за "Списъкът на Шиндлер ". Тогава тя се задоволява с наградата за най-хубав автентичен сюжет. По подигравка на ориста Джейн Кемпиън тази година съумява да "отвърне на удара ", надделявайки над Спилбърг, който се съревноваваше със своя римейк на мюзикъла "Уестсайдска история ".

Останалите кандидати за режисьорския приз бяха Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица ", Кенет Брана за "Белфаст " и Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми ".

Спечелвайки оценката, 67-годишната Джейн Кемпиън стана едвам третата жена в 94-годишната история на "Оскар "-ите с премия за най-хубав режисьор след Катрин Бигълоу за "Войната е опиум " и Клои Чжао за "Земя на номади ".

Тази година се явява втората поредна, в която жена печели режисьорския приз след миналогодишния успех на Клои Чжао.

Филмът "Силата на кучето " е първият на Кемпиън от 2009 година Режисьорката неотдавна работи в малкия екран, създавайки и написвайки приветствания трагичен сериал "Повърхността на езерото ".

В актьорските категории също нямаше особени изненади. Отличията за основна мъжка и женска роля отидоха надлежно при Уил Смит за "Методът Уилямс " и Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей ", а за поддържаща роля -
при Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители " и Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история ".

Уил Смит завоюва първата си премия "Оскар ", получавайки наградата за най-хубав артист за превъплъщението си в облика на решителния татко на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във кино лентата "Методът Уилямс ".

53-годишният Смит, една от най-популярните и доходоносни звезди на Холивуд, преди този момент е номиниран за "Оскар " два пъти - за "Преследване на щастието " и "Али ". През 2015 година артистът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът ". Демонстрираното към Уил Смит неуважение стана една от аргументите да възникне придвижването "Оскар "-ите са толкоз бели ".

Трета номинация и първа премия на киноакадемията му донесе превъплъщението в облика на Ричард Уилямс, чиято нетрадиционна тактика способства за издигането на дъщерите му Винъс и Серина до върховете на тениса.

Смит става прочут през 90-те години на предишния век с телевизионния ситком "Принцът от Бел Еър ". В началото на филмовата си кариера артистът залага най-вече на комедийни и екшън функции, преди да се ориентира към драмата.

Смит надви за наградата над Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо ", Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето ", Андрю Гарфийлд за "Тик, так... Бум " и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет ". За Уошингтън това беше десета номинация за "Оскар " - рекордна за негър артист.

Джесика Частейн получи "Оскар " за най-хубава актриса за неузнаваемото си преобразяване в облика на партньорката и брачна половинка на християнския евангелист Джим Бeйкър във кино лентата "Очите на Тами Фей ", който наблюдава възхода и падението на двойката.

Триумфът на 45-годишната Частейн, съвсем неразпознаваема с тежък грим в ролята на Тами Фей Бейкър, последва оценката на Гилдията на филмовите артисти и увенча с триумф третата й номинация за премия на американската киноакадемия.

Частейн преди е била номинирана за функциите си във "Враг номер едно " и "Южнячки ".

Въпреки че филмът "Очите на Тами Фей " получи смесени мнения, критиците признават, че Частейн е направила нюансиран, приветлив портрет на персона, която по това време е била почитана поради необичайния си грим и жанр на обличане и прочувствената си телевизионна личност.

Частейн споделя, че е прекарвала по няколко часа дневно на снимачната площадка в гримьорския стол, където е поставяла лицеви протези и е пресъздавала фамозните тежки мигли, от които се е стичала серпантина, когато Тами е плакала пред камерата. Във кино лентата актрисата дебютира и като певица, изпълнявайки няколко госпъл композиции на Бейкър.

Родена в Сакраменто, Калифорния, Джесика Частейн приключва влиятелната школа "Джулиард " и работи в малкия екран и спектакъл, преди да дебютира в киното през 2008 година в ролята на полово измъчвана
тийнейджърка във кино лентата "Джолийн ", въодушевен от песента на Доли Партън. Следват участия в продукции като драмата на Терънс Малик "Дървото на живота " с Брад Пит и научнофантастичните шлагери "Интерстелар " с Матю Макконъхи и "Марсианецът " с Мат Деймън.

Джесика Частейн завоюва премията "Оскар " за най-хубава актриса в състезание с Оливия Колман за "Непознатата щерка ", Пенелопе Крус за "Паралелни майки ", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо " и Кристен Стюарт за "Спенсър ".

Трой Коцур стана първият нечуващ артист, почетен с "Оскар ", откакто завоюва премията на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета за поддържаща мъжка роля.

Отличието му беше присъдено за осъществяването му във драматично-комичната история за съзряването "CODA: Дете на глухи родители ".

53-годишният Трой Коцур е работил повече от три десетилетия в театъра, малкия екран и киното, изявявайки се както пред чуваща, по този начин и пред нечуваща аудитория. Приемайки "Оскар "-а си в прочувствена тирада, произнесена благодарение на преводач, Коцур съобщи: "Това е отдадено на общността на глухите, общността на CODA и общността с увреждания. Това е нашият миг! "

В "CODA ", акроним за "дете на глухи възрастни ", Трой Коцур играе Франк Роси, бащата на тийнейджърката Руби, която се бори да оказва помощ в фамилния рибарски бизнес, до момента в който преследва личните си желания в музиката.

Единственият различен ням човек, който е печелил "Оскар ", е актрисата Марли Матлин, която също е част от актьорския състав на "CODA: Дете на глухи родители ". Матлин победи с премията на киноакадемията за най-хубава актриса за ролята си в сантименталната драма от 1986 година "Деца, забравени от Бога ".

Трой Коцур е ням по рождение и израства в Аризона като единствен нечуващ член на фамилията си. Повечето актьорски заслуги на Коцур идват от театъра с функции в "За мишките и хората ", "Трамвай Желание " и в бродуейската режисура на "Голямата река: Приключенията на Хъкълбери Фин ".

Актьорът се появява и в епизод на сериала "Мандалорецът " от вселената на "Междузвездни войни ".

В категорията за най-хубав артист в поддържаща роля Трой Коцур се съревноваваше с Киърън Хайндс за "Белфаст " Коди Смит-Макфий и Джеси Племънс за "Силата на кучето " и Джей Кей Симънс за "Да бъдеш Рикардо ".

Актрисата Ариана ДеБоуз завоюва първия си "Оскар " за поддържащата си роля като Анита в режисирания от Стивън Спилбърг римейк на класическия мюзикъл "Уестсайдска история ".

Относително нова в игралното кино, 31-годишната ДеБоуз печели всеобщо самопризнание за виталното си преобразяване в облика на Анита, откровена пуерториканка, която показва гения си да пее и танцува в песента "America ".

Изпълнението й в "Уестсайдска история " донесе на Ариана ДеБоуз редица оценки, измежду които "Златен глобус ", премия на Гилдията на филмовите артисти, БАФТА.

Актрисата, базирайки се на принадлежността си към афро-латиноамериканската и хомосексуалната общественост, съобщи, че премията й демонстрира, че "тук в действителност има място за нас " - отпратка към ария от "Уестсайдска история ".

Родената в Северна Каролина Ариана ДеБоуз е учила танци и е имала функции в бродуейски постановки, измежду които "Хамилтън " и "Лято ", преди да се появи в телевизионния мюзикъл на Нетфликс "Балът ".

"Аз съм Америка ", споделя тя пред списание "Аут " през ноември 2021 година "И съм съвсем член на съвсем всяка маргинализирана общественост. "

Това е вторият път, в който ролята на Анита носи на изпълнителката си премията за най-хубава актриса в поддържаща актриса. През 1962 година Рита Морено става първата латиноамериканска актриса, удостоена с "Оскар " за осъществяването си в истинския филм "Уестсайдска история ". 90-годишната Морено взе участие и в римейка на Стивън Спилбърг в ролята на собственичката на аптека Валентина - нов персонаж, написан особено за нея.

Ариана ДеБоуз беше номинирана в категорията за най-хубава актриса в поддържаща роля дружно с Джеси Бъкли за "Непознатата щерка ", Джуди Денч за "Белфаст ", Кирстен Дънст за "Силата на кучето " и Онжаню Елис за "Методът Уилямс ".

В категориите за най-хубав автентичен и приспособен сюжет бяха отличени надлежно "Белфаст " и "CODA: Дете на глухи родители ".

За най-хубав интернационален филм беше разгласен японският "Карай колата ми " на Рюсуке Хамагучи, който беше номиниран и във водещата категория.

В категорията за най-хубав документален филм беше отличен "Лятото на соула (или когато революцията не се предаваше по телевизията) ".

Приза за най-хубава анимация завоюва "Енканто " на "Дисни ".

Наградите за истинска музика и ария от филм бяха присъдени надлежно на Ханс Цимер за "Дюн " и Били Айлиш и Финиъс О'Конъл за "No Time to Die " от 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд "Смъртта може да изчака ".

Освен за истинска музика, филмът "Дюн " получи наградите за операторско майсторство, образни резултати, тон, монтаж и дизайн на продукция.

В категорията за костюми оценката завоюва "Круела ", а за грим и прически - "Очите на Тами Фей ".

Наградите "Оскар " бяха раздадени за 94-и път на гала в спектакъл "Долби " в Лос Анджелис, откакто предходната година поради коронавирусната пандемия шоуто се организира без нормалния си искра на гара "Юниън " с лимитирана аудитория и без музикални осъществявания. За пръв път от четири години церемонията също така имаше водещ. В ролята на домакини тази година влязоха три звезди на комедията - Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР