След двуседмични наблюдения върху системата Дидим/Диморф изследователите най-накрая потвърдиха, че

...
След двуседмични наблюдения върху системата Дидим/Диморф изследователите най-накрая потвърдиха, че
Коментари Харесай

Проработи! DART промени орбитата на астероид, скъсявайки я с 32 минути

След двуседмични наблюдения върху системата Дидим/Диморф откривателите най-сетне потвърдиха, че задачата DART на NASA е трансформирала доста орбитата на Диморф. Това е първият път, в който човечеството трансформира придвижването на натурален обект в космоса и променя орбитата му вечно.

Откритията показват, че при верните условия можем да избегнем евентуална опасност просто като разбием галактически уред в галактическа канара. Допълнителните изследвания по тематиката ще ни покажат какво още е допустимо при разнообразни бъдещи сюжети.

Когато NASA започва задачата DART, на Диморф са били нужни 11 часа и 55 минути, с цел да се завърти към своя по-голям сътрудник. Американската галактическа организация очакваше да понижи орбитата с минимум 73 секунди, с цел да смята задачата за сполучлива. Всичко под тази стойност щеше да се одобри или за неуспех (например DART е пропуснал задачата си частично), или за съществуването на някое по-фундаментално затруднение, което пречи на преместването на метеорити.

Тези паники се оказаха напразни. Оказва се, че в този момент Диморф прави една обиколка за 11 часа и 23 минути. Не единствено че сме трансформирали орбитата на метеорита, само че и силата, нужна за задачата, е практична – най-малко в този случай. Промяна с 32 минути надскача 25 пъти минималната цел, сложена от NASA.

„ Този резултат съставлява значима крачка към по-доброто схващане на цялостния резултат от конфликта на DART с целевия метеорит “, споделя доктор Лори Глейз от NASA. „ Всеки ден към нас постъпват нови данни и астрономите ще могат да ги употребяват, с цел да дефинират по-добре дали и по какъв начин задача от вида на DART би могла да бъде употребена за в бъдеще, с цел да защищити Земята от конфликт с метеорит, в случай че в миналото открием, че сходно нещо се е насочило към нас. “

„ Извършихме първия планетарен предпазен тест в историята на човечеството и показахме на света, че NASA е сериозен бранител на тази планета “, добави шефът на NASA Бил Нелсън по време на прес конференция.

Успехът на задачата не позволява автоматизирано всичките ни проблеми, свързани с евентуално рисковите метеорити. Диморф е дребен обект – с диаметър едвам 170 м. Астероидът, унищожиш динозаврите, е бил 60 пъти по-голям и надлежно – евентуално към 200 000 пъти по-масивен.

Освен това с помощта на метеоритите знаем, че съставът на метеоритите варира изключително доста (кометите пък са нещо напълно различно). Това, което работи в един съответен случай, може да не свърши работа при различен. Нямаме визия да вземем за пример метеорит, представляващ цялост от по-малки късчета, би откликнал на сходен конфликт.

Вероятно ще успеем да отговорим на тези въпроси едвам тогава, когато разбием голям брой други галактически апарати в разнообразни метеорити. За момента обаче астрономите възнамеряват да научат колкото се може повече от актуалната задача. Включително каква част от импулса на DART (3,5 млн. кгм/с (килограм по метър в секунда)) се е трансферирала към Диморф, както и да изучат материала, изхвърлен при конфликта. Според законите на Нютон фактът, че голям брой скали са се насочили в една съответна посока, значи, че Диморф е бил отритнат в другата и това в допълнение е подкрепило смяната в орбита.

През 2026 година задачата „ Хера “ на Европейската галактическа организация ще посети системата Дидим/Диморф, с цел да изследва следствията от конфликта и да ни помогне да уточняваме получените стойности.

Нито един от двата метеорита не съставлява опасност за Земята. Диморф бе определен, защото фактът, че се намира в орбита към Дидим, ни разрешава доста по-лесно да оценим дали задачата е била сполучлива или не.

Средновековните астрономи са считали, че планетите се реалокират от ангели. Днес ние, хората, се превърнахме в тези ангели.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР