След двучасово заседание експертният съвет по отбрана на управляващата коалиция

...
След двучасово заседание експертният съвет по отбрана на управляващата коалиция
Коментари Харесай

Управляващите без решение за военно-техническа помощ за Украйна

След двучасово съвещание експертният съвет по защита на ръководещата коалиция не излезе с решение по предлагането на " Демократична България " за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

Основна тематика е била положението на армията и опциите за нарастване на парите за защита при актуализацията на бюджета, сподели министърът на защитата Драгомир Заков, който също се включи в срещата.

" Точно по това работи сега. С плановете, знаете, общественият пакет - това са неща, които са значими, без тях няма по какъв начин да имаме въоръжени сили такива, каквито желаеме, тъй че несъмнено, при положение анализът покаже, че това е належащо, ще го създадем ", съобщи министър Заков.

" Темите бяха главно тези, които са свързани с съдружното съглашение. Минахме по целия конскпект по този начин да се каже. Беше значимо да се организира този съвет и ние от министерството да чуем вижданията на съдружните сътрудници по отношение на защитата. Има доста значими и основни въпроси в областта на защитата, които още идващите дни би трябвало да се слагат. Това беше доста значим съвет ".

Това съобщи в коридорите на Народното събрание министърът на защитата Димитър Заков, който взе присъединяване в съдружния съвет на ръководещите. 

" Въпросът за военна помощ на Украйна не е обсъджан. Това е тематика за огромния съдружен съвет и през днешния ден не са водени диалози по нея. Дискусията за оказване на военна помощ би трябвало да се води тук в Народното заседание. Депутатите би трябвало да обсъдят тази тематика и аз като министър ще се съобразя с тяхното решение и ще го извърша. Приветствам една такава полемика. Ние знаем какво имаме и не виждам по какъв начин нашите боеприпаси ще оказват помощ на Украйна. Към момента няма решение за оказване на военна помощ, а и няма опция за взимане на такова решение. Това решение би трябвало да се вземе от Народното събрание ", безапелационен бе Заков.

" Трябва да има оптимално разходване на средствата за рационализация на армията. Това са девет плана. Няма по какъв начин да получим поддръжка от българското общество, в случай че тези пари, а те са голяма сума, не бъдат изхарчени почтено, транспарантно и дейно. В момента в армията има дефицит на фрагменти и недокомплект. Увеличението на заплатите зависи от бюджета, а не от министъра. Срокът за получване на изтребителите F-16 не е променян и няма по какъв начин да се промени все още. Той си остава началото на 2025 година. Не виждам по какъв начин може да възстановим наборната войска все още. За това са нужни големи средства, с които ние не разполагаме ", разяснява военният министър модернизацията на българската войска. 

Един от вносителите на предлагането - съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов, отсрочи решението за даване на военна помощ за уикенда.  " Имаме план, с който ще работим днеска и на следващия ден. Трябва да има резултат през уикенда ", сподели той.

По-рано през днешния ден вицепремиерът Корнелия Нинова още веднъж удостовери позицията на партията си, че Българска социалистическа партия няма да поддържа даването на военна помощ.

Тя също по този начин увери по време на парламентарния блицконтрол, че оръжия и артикули с двойна приложимост за Украйна не са изнасяни от нашата страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР