След двегодишно прекъсване, през септември РСМ възобновява изграждането на линията

...
След двегодишно прекъсване, през септември РСМ възобновява изграждането на линията
Коментари Харесай

РСМ възобновява работата по железопътната връзка с България

След двегодишно спиране, през септември РСМ възобновява построяването на линията към България.

Новите реализатори на строителните действия по жп-линията ще получат през този месец достъп до строителните обекти, а през септември се чака да стартират работа, до момента в който в това време приключат административните процедури.

Компания „ Щрабак” би трябвало да приключи работата по реконструкцията и доизграждането на първия сектор Куманово-Беляковце, където не се работи на терен от юни 2020 година, а „ Гюлермак “ би трябвало да построи изцяло втория сектор Беляковце-Крива Паланка. Ръководният и инженерно-техническият състав ще бъде техен, а македонската страна поема експлоатационната и строителната техника.

Срокът за реализацията на първия стадий от сектора Куманово – Беляковце е 24 месеца, като предстоят строителни действия по цялото трасе от 31 км. По оценка на предходния контролен инженер, там са приключени 54% от дейностите, а вложенията са в размер на 40,5 млн. евро.

Срокът за втория сектор Беляковце – Крива Паланка с дължина 34 км на стойност 155 млн. евро, е 36 месеца.

За третия сектор от Крива паланка до границата с България до края на годината би трябвало да бъде разгласен търг за избор на реализатор. В ход е оценка на плановата документи от съветник на Европейския съюз, въз основа на която ще бъдат избрани изискванията на търга за оптимално дейно осъществяване. Вече са обезпечени 216 млн. евро от нужните 405 млн. евро, съгласно оценката на плана от преди пет години. Финансовата конструкция досега се състои от капиталови грантове от Инвестиционния фонд за Западните Балкани (WBIF) в размер на 155 млн. евро, както и 61 млн. евро от програмата ИПА 2. Очаква се работите да стартират следващата година и да приключат през 2027 година, което е обещаният период за привършване на дейностите от българска страна.

Проектът за железопътната линия сред Македония и България започва през 1994 година, а работите бяха спрени за първи път през 2004 година Те бяха възобновени десетилетие по-късно, през март 2014 година, само че крайният период, избран за довеждане докрай на работите през 2016 година, не беше спазен, поради проблеми от имуществено-правен темперамент. Дейности на терен не са осъществявани от юни 2020 година, когато тогавашният немски реализатор „ Вrбе “ приключи едностранно контракта.

През януари предходната година Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласи търг за избор на реализатори на железницата, като процедурата завърши предишния месец, когато бяха подписани контракти с " Щрабак " и " Гюлермак ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР