След двегодишна пауза заради пандемията най-кратката дистанция се завръща в

...
След двегодишна пауза заради пандемията най-кратката дистанция се завръща в
Коментари Харесай

Връщат най-кратката дистанция в маратона на София

След двегодишна пауза поради пандемията най-кратката отдалеченост се завръща в програмата на маратона на София. Записването за бягането по близо 2-километровия маршрут е гратис, искащите би трябвало единствено да си вземат номер от офиса на надпреварата, който ще бъде отворен в Княжеската градина до Орлов мост в средата на идната седмица. В това малко тичане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да взе участие с номера си в томболата с доста атрактивни награди.

Софийският маратон е на 9 октомври със старт в 9.30 часа и още веднъж е част от самодейност " София - европейска столица на спорта ". Очаква се от площад Батенберг да започват близо 4000 участници. Онлайн регистрацията продължава в уеб страницата на маратона до тази неделя, 2 октомври в това число, след крайния период поръчки ще се одобряват единствено в офиса на надпреварата до привършване на стартовите номера.

До момента са записани участници от 46 страни, измежду тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и други. Общо чужденците до момента са над 700, множеството от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия - над 60 спортисти. В последната седмица се активизираха корпоративни поръчки, те към този момент са над 30 и стават все по-популярни като " тиймбилдинг " начинания.

Станаха известни и страните, които ще вземат участие с елитни маратонци. Очаква се стартът на 12 класни спортисти - 8 мъже и 4 дами от Кения, Етиопия, Мароко, Руанда, Швеция и Бурунди, уредниците към момента прецизират имената. Заявките на българските маратонци също ще станат известни идната седмица. Всички те още веднъж ще нападат върховете на трасето и държавните върхове. Миналата есен само дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния връх, като единствено куриозната една секунда я лиши от върховото достижение. Въпреки това Мирчева получи най-вече овации и поздравления за невероятната борба и за резултата който записва, като остави след себе си четири представителки на елитната кенийска школа в маратона.

Wizz Air София маратон 2022 ще се състои за четвърти следващ път по новото трасе, което е доста по-удобно за участниците, а маршрутът минава през знакови за града места и здания. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и прелъстителен тип, с което да отговори на международните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км минава през главните алегорични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, изключително измежду младежите по света състезателен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди около трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Стартът и финалът още веднъж са на площад " Александър Батенберг ". Първи тъкмо в 9.30 часа ще потеглят " класическите " маратонци на 42.195 км, в 9.45 часа е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 часа потеглят бегачите на 10 км, в 10.15 часа е всеобщият старт. Отново по трасето ще са и участниците от Паракидс, които подкрепят хората със характерни потребности и тези в инвалидни колички. Предвиден е и специфичен старт за хора с трансплантации, той също ще бъде незабавно след потеглянето на участниците в останалите дистанции. По авансово поръчки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като паралелно до тях ще бъдат следящите за здравето им лекари и медицински лица. По този метод уредниците съблюдават традицията да уголемяват обществената идея на маратона.

Общият награден фонд е близо 60 000 лв., а с награди ще бъдат отличени най-бързите в трите спортни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специфични бонуси за най-предно класиралите се родни спортисти.

Огромен интерес провокира и специфичната " Арка на спечелилия ", която ще бъде построена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и фенове се снимат за спомен, вършат се селфита и се събират подписи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация " Спорт в свободното време ".

За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с " Бронзов етикет ", като е включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълновръстен член за 2022 година Проявата получи 5 звезди за качество на конкуренцията от влиятелната " Running For All " - Европейската асоциация за всеобщи шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна ранглиста за възрастови групи като квалификационно съревнование за Световното състезание по маратон за ветерани.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с неповторимо хубав дизайн и с марката на маратона, както и раничка, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с елегантен незабравим орден като спомен от присъединяване в събитието - тази година той е с изображението на църквата " Света София ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР